Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У реструктуризації іпотечних кредитів відмовлять, якщо до ліквідації залишилося менше 180 днів

26 грудня 2018, 09:09
600
0
Автор:
Реклама

Фонд гарантування вкладів оновив умови реструктуризації заборгованості по іпотечних кредитах фізосіб перед банками, які ліквідовуються.

Відповідне рішення ФГВФО від 25 жовтня 2018 роки № 2873 набуло чинності 22 грудня.

Зокрема, встановлено, що Фонд має право відмовити у проведенні реструктуризації у разі, якщо до закінчення строку ліквідації залишилося менше 180 днів.

У разі якщо майнові права за кредитом є предметом застави, заставодавець протягом трьох робочих днів після проведення реструктуризації надає заставодержателю відомості про її проведення.

Оновлено також порядок розрахунку щомісячного платежу. Тепер розмір платежу розраховується за формулою:

РЩП = КЗ - РП + ЩП / КМ, де

РЩП - розмір щомісячного платежу;

КЗ - сума розміру кредитної заборгованості;

РП - розмір платежу, який повинен забезпечити боржник після укладення договору про реструктуризацію (не менше 10 % від суми кредитної заборгованості);

ЩП - сума платежів за основним боргом, що має бути сплачена в період, що відповідає періоду реструктуризації, відповідно до умов кредитного договору станом на дату, що передує даті реструктуризації, незалежно від того, чи здійснювалося дострокове виконання зобов'язань за кредитним договором;

КМ - кількість місяців у періоді реструктуризації.

Якщо розмір щомісячного платежу перевищує 10 тис. грн або еквівалент цієї суми в іноземній валюті за курсом НБУ на дату, що передує даті проведення реструктуризації, розмір такого платежу встановлюється на рівні 10 тис. грн або еквівалента цієї суми в іноземній валюті за курсом НБУ на дату, що передує даті проведення реструктуризації, або за згодою позичальника - у більшому розмірі.

Крім того, збільшено терміни внесення на розгляд малого комітету з управління активами (МКУА) питання про можливість/неможливості проведення реструктуризації з 3 до 10 робочих днів, а також терміни розгляду Фондом рішення МКУА і представлених для реструктуризації матеріалів з 10 до 20 робочих днів.

Уповноважений підрозділ Фонду не пізніше двадцять другого робочого дня з дня отримання повного пакету документів/інформації від банку або фізичної особи - боржника забезпечує внесення пропозицій по проведенню/відмові у проведенні реструктуризації кредитної заборгованості на розгляд виконавчої дирекції або відповідного колегіального органу Фонду.

Нагадаємо, порядок проведення реструктуризації заборгованості по іпотечних кредитах діє з 23 березня 2018 року

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини