Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Утепляти фасад слід за новими будівельними нормами

4 грудня 2018, 09:20
10659
0
Автор:
Реклама

З 1 грудня 2018 діють оновлені державні будівельні норми з теплоізоляції фасадів. Про це повідомила прес-служба Мінрегіону.

Новий ДБН В. 2.6-33:2018 "Конструкції зовнішніх стін з фасадною теплоізоляцією. Вимоги до проектування" затверджено наказом Мінрегіону від 2 серпня 2018 № 199.

Оновлені будівельні норми передбачають впровадження європейських вимог до енергомодернізації фасадів.

Очікується, що утеплення фасадів за новими нормами дозволить заощадити до 15 % тепла та підвищити строк експлуатації будівель майже на 20 років.

Так, залежно від конструктивного рішення застосовуються збірні системи з обробкою:

- штукатурками або дрібноштучними елементами;

- індустріальними елементами, дрібнорозмірними плитками або стіновими виробами;

- світлопрозорими шарами та елементами.

У додатках до нового ДБН наведені конструктивні схеми збірних систем.

Зокрема, конструктивна схема збірної системи з обробкою тонкошаровою штукатуркою (від 2 до 3 мм): несуча частина стіни, вирівнюючий штукатурний шар, клейовий шар, шар теплової ізоляції, елемент механічного кріплення (дюбель), армуючу склосітку і опоряджувальне покриття.

Конструкції з фасадною теплоізоляцією також повинні відповідати вимогам пожежної безпеки об'єктів будівництва (ДБН В. 1.1-7) та вимогам енергоефективності (ДБН В. 2.6-31).

При проектуванні збірної системи утеплення розраховується здатність несучих конструкцій, теплотехнічні показники і тепловологісний стан.

Збірні системи мають забезпечувати ізоляцію повітряного шуму і не створювати шумових ефектів.

Конструктивні рішення відливів, парапетів, вікон і дверей повинні забезпечувати запобігання потрапляння вологи у теплоізоляційний шар.

Строк служби несучих конструкцій систем теплоізоляції повинен становити не менше 30 років для об'єктів з відповідними класами наслідків.

Перед початком монтажних робіт проводиться обстеження поверхні на наявність пошкоджень, нерівностей, забруднень та відхилень по вертикалі.

Поверхня має бути підготовлена для початку робіт (очищена від штукатурки і фарби), а зовнішня сторона будівлі обладнана сіткою або плівкою для захисту від падіння предметів на людей.

Монтажні роботи виконуються згідно з проектом і відповідно до будівельних норм.

При улаштуванні теплоізоляційного шару має бути забезпечено щільне прилягання плит одна до одної, до стіни і до елементів несучого каркасу. Загальна площа повітропроникних щілин має перевищувати 3 % від площі поверхні фасаду.

Після завершення робіт збірна система підлягає приймальним випробуванням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини