Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР закликає посилити санкції проти РФ і направити до нас військові кораблі

Реклама

Верховна Рада звернулась до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу у зв'язку з черговим актом агресії Російської Федерації проти України.

Відповідна постанова (проект № 9341) була прийнята на позачергову засіданні ВР 26 листопада вночі. Після чого засідання було закрито.

Звернення обумовлено діями РФ, збройні сили якої 25 листопада вчинили збройний напад на наші військові катери під час їх планового морського переходу з Одеси до Маріуполя з дотриманням положень чинних багатосторонніх та двосторонніх міжнародних договорів та правил навігації.

Україна наголошує, що такі дії Російської Федерації є актом збройної агресії проти України, як це визначено у Статті 2 Статуту ООН та положеннями Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 29/3314 від 14 грудня 1974 про визначення агресії, а також порушенням Статті 2 та Статті 21 Конвенції ООН з морського права.

Дії РФ є продовженням збройної агресії проти України, яка розпочалась 20 лютого 2014 року та результатом якої стала незаконна окупація Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та окремих районів Донецької та Луганської областей.

Тому Верховна Рада висловлює рішучий протест агресивним діям РФ у зв'язку зі збройним нападом та захопленням українських військових катерів «Бердянськ», «Нікополь» та буксира «Яни Капу», пораненням та захопленням у полон членів їхніх екіпажів.

ВР вимагає від РФ надання невідкладної медичної допомоги пораненим українським морякам, забезпечення їхнього негайного безпечного повернення в Україну, а також повернення незаконно захопленого військового майна та відшкодування завданих збитків.

Також ВР закликає міжнародне співтовариство вжити нові та посилити існуючі санкції до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах.

ВР запрошує міжнародні організації направити спостерігачів у регіон Чорного та Азовського морів та Керченської протоки і пропонує морським державам направити в регіон військові кораблі, щоб упередити подальшу ескалацію напруги з боку Росії.

Крім того, ВР закликає міжнародних партнерів збільшити надання Україні військової та іншої допомоги. Міжнародна спільнота має адекватно реагувати на виклики і загрози, що несе Російська Федерація, оскільки політика умиротворення вже призвела до окупації частини території України.

Зазначимо, з 28 листопада в 10 областях України на 30 днів буде введено військовий стан.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини