Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Окремі питання використання суперфиция при бізнес-плануванні

Реклама

Юрист ЮФ "Астерс" Андрій Кохан в статті на тему "Окремі питання використання суперфиция при бізнес-плануванні" освітлює прикладні питання, пов'язані з виникненням права суперфиция. Також у кінці статті трохи відійдемо від теми і розглянемо нову колізію, що стосується іншого права використання чужої земельної ділянки - емфітевзису.

Суперфиций цікавий своїм функціоналом і нерозкритим потенціалом для будівництва, оскільки його використання все-таки зараз є виключенням з правил. Виходячи з положень статей 413 Цивільного і 1021 Земельного кодексів України, право суперфиция виникає на підставі договору між власником земельної ділянки і іншою особою, якій передається в користування земельна ділянка для його забудови.

Суперфиций багато в чому нагадує орендні стосунки, але є менш зарегульованим:

- відсутня типова форма договору;

- платежі за таким договором не є податками в розумінні Податкового кодексу України.

Деякі норми, регулюючі його, є строгішими в порівнянні з орендою, наприклад:

- розірвання договору при невикористанні земельної ділянки для забудови впродовж трьох років підряд;

- можливість втрати земельної ділянки для власника після закінчення будівництва;

- виникнення права власності на побудовану будівлю безпосередньо у землекористувача, якому власник передав ділянку за договором суперфиция .

Цікаво, що державні реєстратори не бачать технічних проблем в одночасному існуванні титулів оренди і суперфиция відносно однієї земельної ділянки. В той же час тут є видимою проблема правового характеру, а саме конфлікт двох різних прав користування, розмежування прав землекористувачів однієї земельної ділянки і здійснення фактичного володіння ним.

Про те, чи можуть орендарі і постійні землекористувачі укладати договори суперфиция з особами, які хочуть отримати ділянки в користування для забудови читайте в матеріалі ЮРИСТ&ЗАКОН по посиланню. Для діставання доступу до інших матеріалів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН, скористайтеся вільним тестом і оціните увесь масштаб і переваги послуг, що надаються.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини