Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пленум Верховного Суду вважає неприйнятним скасування підвищення зарплат суддів

16 листопада 2018, 18:14
1197
0
Реклама

Верховний Суд на Пленумі 16 листопада вирішив звернутися до Верховної Ради, Кабінету Міністрів та Вищої ради правосуддя з приводу недопустимості скасування запланованого підвищення посадових окладів суддів. Про це повідомила прес-служба суду.

ВС вважає неприйнятним урядовий законопроект № 9258, яким пропонується виключити із прикінцевих і перехідних положень Закону «Про судоустрій і статус суддів» норму щодо підвищення посадових окладів суддів та встановлення з 1 січня 2019 року посадових окладів для судді місцевого суду в розмірі 25 прожиткових мінімумів і для судді апеляційного суду та вищого спеціалізованого суду - 40 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на 1 січня календарного року. У разі прийняття відповідних змін розмір посадового окладу місцевого судді і далі становитиме 20 прожиткових мінімумів, вищих суддів - 30 прожиткових мінімумів.

Пленум Верховного Суду стурбований пропозицією та вважає, що такий підхід не відповідає суті і завданням судової реформи щодо досягнення і забезпечення якісного відправлення правосуддя, в першу чергу, судами першої й апеляційної інстанцій, оскільки розгляд переважної більшості судових справ завершується саме в цих інстанціях. Подібні зміни порушують принципи незалежності, недоторканності суддів, правової визначеності й легітимних законних очікувань, які є елементами верховенства права.

В 2015-2016 роках під час підготовки і проведення судової реформи підвищення суддівської винагороди розглядалося як одна зі складових забезпечення незалежності суддів. Законодавець передбачив, що для отримання підвищеного розміру зарплати суддя повинен успішно пройти оцінювання на відповідність займаній посаді. Таким чином вже 2 роки судді проходять кваліфікаційне оцінювання і отримують підвищення суддівської винагороди за процедурою, яка передбачена в пунктах 22, 24 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про судоустрій і статус суддів».

Відповідно скасування підвищення розміру посадових окладів суддів місцевих, апеляційних і вищих спеціалізованих судів є фактично зміною гарантій, передбачених спеціальним законом, та матиме негативний вплив на фінансове забезпечення судів і суддів, що є невід'ємною складовою як незалежності окремого судді, так і незалежності всієї судової влади.

Зазначимо, що Вища рада правосуддя уповноважена надавати консультативні висновки щодо проектів, які стосуються судової влади. Голова ВРП Ігор Бенедисюк в ході Судового форуму АПУ 16 листопада повідомив, що у вівторок рада ухвалить відповідний висновок щодо неприйнятності подібних змін.

Марина Ясинська

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини