Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Газодобувні компанії повинні розкрити інформацію про свою діяльність

16 листопада 2018, 09:00
423
0
Автор:
Реклама

Усі суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, повинні відкрити доступ до повної та об'єктивної інформації про платежі та об'єми видобутку.

Відповідний Закон № 2545 - VIII "Про забезпечення прозорості у видобувних галузях", який впроваджує в Україні міжнародні стандарти і передові практики розкриття інформації, набув чинності сьогодні, 16 листопада.

Документом визначено організаційно-правові основи розкриття інформації, встановлено конкретні зобов'язання по її розкриттю, способи її розкриття і відповідальність суб'єктів за порушення законодавства про забезпечення прозорості у видобувних галузях.

Компанії, які займаються видобутком корисних копалин загальнодержавного значення, повинні подавати Міненерго звіт про платежі на користь держави, а материнські підприємства - консолідований звіт. Звіти подаються в електронному або паперовому вигляді, а також через спеціальну електронну систему звітності (за наявності).

Також звіти розміщуються на сайті видобувної компанії (за наявності).

Звіти повинні розкриватися щорічно до 1 вересня і залишатися відкритими впродовж трьох років.

Крім того, видобувні компанії повинні подавати в Міненерго інформацію про істотні умови угод про користування надрами разом з відповідними витягами з таких угод. Цю інформацію необхідно подати впродовж 90 днів з дня набуття чинності Закону.

Також впродовж 90 днів Держгеонадра опублікує на своєму сайті копії спеціальних дозволів на користування надрами, угод про умови користування надрами та додатків до них, включаючи зміни до програм робіт, інформацію щодо заяв на отримання спеціальних дозволів на користування надрами, заяв про проведення підготовки ділянок надр до аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, а також щодо будь-яких змін до зазначених документів.

Першим обов'язковим звітним періодом є 2018 рік.

Нерозкриття інформації або порушення строків її розкриття видобувними компаніями тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі п'яти тисяч НМДГ (85 тис. грн), а розкриття звіту, який містить неповну інформацію про діяльність суб'єкта, - тягнуть накладення штрафу у розмірі двох тисяч НМДГ (34 тис. грн.). Також вводиться адмінштраф від 20 до 60 НМДГ (340-1020 грн).

Нагадаємо, Закон було прийнято 18 вересня

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини