Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Може бути введена онлайн-реєстрація місця проживання

19 жовтня 2018, 09:09
281
1
Автор:
Реклама

Раді запропонували ввести нову систему реєстрації місця проживання, яка буде доступна онлайн та скасує додаткові документи та довідки.

Відповідний законопроект № 9218 "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" зареєстрували у Верховній Раді.

Згідно з проектом, заяву на реєстрацію місця проживання можна буде подати звичайним способом в органі реєстрації або ЦНАП, а також через Інтернет.

Для реєстрації або зняття з реєстрації подаватиметься тільки одно заява без додаткових документів. Внесення відміток у паспорти про місце проживання буде не обов'язковим і здійснюватиметься тільки за бажанням особи.

У автоматичному режимі реєстрація/зняття з реєстрації місця проживання здійснюватиметься на підставі відомостей з державного реєстру актів цивільного стану: реєстрація місця проживання новонародженої дитини, зняття з реєстрації місця проживання померлої/особи, оголошеної померлим, повідомлення про реєстрацію місця проживання дитини у віці до 14 років в орган реєстрації по колишньому місцю проживання дитини.

З метою попередження ухвалення незаконних рішень, у тому числі судових, встановлюється, що у разі виникнення суперечки (наприклад, наявність незгоди власника житла) жодне рішення не може грунтуватися на одному лише факті реєстрації, зняття з реєстрації місця проживання для:

- підтвердження законності проживання (користування житлом);

- вселення або виселення;

- підтвердження факту проживання (непроживання) в житлі, зокрема, з метою його приватизації або придбання права на спадкування згідно із законом на вказане житло або майно, що знаходиться за адресою зареєстрованого місця проживання;

- нарахування плати за користування житлом і плати за житлово-комунальні послуги;

- підтвердження факту оренди (найму) житла або іншого платного користування житлом;

- встановлення або скасування будь-яких прав та обов'язків інших осіб, які проживають в житлі.

Забезпечується одноразовість включення виборця до Державного реєстру виборців, а також отримання оперативної інформації про кількість зареєстрованих або знятих з реєстрації осіб у відповідному населеному пункті (для аналізу відхилень від звичайного рівня прибуття в населений пункт або вибуття з нього).

У разі здійснення реєстрації за однією адресою більше трьох сімей така реєстрація особи підлягає тимчасовому блокуванню для підтвердження факту проживання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини