Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Конкуренція-2018: що день прийдешній нам готує

18 жовтня 2018, 13:59
393
0
Автор:
Реклама

Конкуренція як явище виникла з часів формування найпростішої ринкової економіки. У момент, як тільки декілька продавців/виробників почали продавати/випускати схожий або однаковий товар, наприклад, хліб, з'явилася конкуренція. У цей момент вона розділилася на чорне й біле - добросовісну та недобросовісну.

Як показує практика, шлях добросовісної конкуренції може бути тернистим і непередбачуваним, хоча й лежить у площині закону. Водночас недобросовісна конкуренція - найчастіше швидкий спосіб «зрубати» грошей, не замислюючись про відповідну реакцію й можливі наслідки таких дій. Напевно, не варто додатково згадувати про те, що недобросовісна конкуренція, м'яко кажучи, не зовсім законна.

З кожним роком розвитку економіки й бізнесу конкуренція стає дедалі жорсткішою. Ніхто не має наміру ділитися своїм прибутком з конкурентом і готовий практично на все, аби залучити додаткових покупців чи отримати нові ринки збуту. Конкуренція охопила всі сфери економіки - від сировинного видобутку до IT і агробізнесу. Тепер за ринок і споживача триває справжня війна. А на війні, як кажуть, «усі засоби...»

Хоча законодавець досить широко виписав дії, що підпадають під визначення недобросовісної конкуренції в розумінні Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», ринок диктує свої умови. Підміною упаковок або схожими назвами нікого вже не здивувати, і застосовуються більш витончені методи.

Перший гучний кейс сколихнув інтернет-спільноту у вересні. Як ми всі пам'ятаємо, справа стосувалася виробництва й реалізації популярного вершково-кремового лікеру. Деяка українська компанія «відбивалася» від правовласника рішенням місцевого суду, відсутність якого в публічному доступі збентежила перевіряючих. Згодом сам суд підтвердив сумнівну природу цього судового рішення, і це призвело не лише до відповідальності за недобросовісну конкуренцію, а й до відкриття кримінального провадження за фактом підроблення судового рішення.

Про прояви недобросовісної конкуренції, методи промислового шпигунства, та нові види рейдерства ви зможете прочитати в матеріалі ЮРИСТ&ЗАКОН за посиланням. Щоб отримати доступ до інших матеріалів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН, скористайтеся вільним тестом та оцінить увесь масштаб і переваги послуг, що надаються.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини