Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особливих дітей дитсадки, школи і ПТУ приймуть в першу чергу

16 жовтня 2018, 09:51
224
1
Автор:
Реклама

Діти з особливими освітніми потребами, обумовленими порушеннями інтелектуального розвитку і / або сенсорними і фізичними порушеннями, отримали право на першочергове зарахування до закладів дошкільної освіти.

Діти з особливими освітніми потребами мають право і на першочергове зарахування в початкову школу закладу загальної середньої освіти.

Крім того, поза конкурсом (за умови складання вступних іспитів) установи професійної (професійно-технічної) освіти приймають осіб з особливими освітніми потребами, яким не протипоказане навчання за обраним напрямом. Будівлі, споруди і приміщення мають бути доступними для таких осіб. Виконання вимог стандартів освіти такими особами забезпечується з урахуванням їх індивідуальних психічних, інтелектуальних, фізичних, сенсорних можливостей і в найбільш оптимальній для них формі. Особливих учнів, які потребують підвезення до учбового закладу і у зворотному напрямі, місцева влада повинна забезпечити транспортом (доступним для осіб з порушеннями зору, слуху, опорно-рухового апарату і інших маломобільних груп населення).

Це передбачено Законом 2541 - VIII щодо доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг, який набув чинності 13 жовтня.

У Законі "Про загальну середню освіту" визначені правила інклюзивного навчання - системи освітніх послуг, гарантованих державою, заснованої на принципах недискримінації, врахування різноманіття людини, ефективного залучення і включення в освітній процес усіх його учасників. Інклюзивні і / або спеціальні групи і класи створюються у школах за зверненням батьків дитини чи осіб, що їх замінюють.

Особливі діти забезпечуються допоміжними засобами для навчання. Соціальні потреби дітей із складними порушеннями розвитку під час їх перебування в учбовому закладі задовольняє асистент дитини - соціальний працівник, один з батьків, уповноважена ними особа.

За роботу в інклюзивних класах (групах) учителям виплатять до 20 відсотків тарифної ставки.

Інклюзивними стануть і установи позашкільної освіти - при необхідності вони утворюють групи та інші організаційні форми для навчання осіб з особливими освітніми потребами.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини