Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У школах пропонують проводити інституційний аудит

11 вересня 2018, 17:30
355
0
Автор:
Реклама

Міністерство освіти і науки винесло на громадське обговорення проект Порядку проведення інституційного аудиту закладів загальної середньої освіти.

На відміну від атестації, що мала наглядово-контрольні функції, інституційний аудит впроваджується як інструмент підтримки шкіл.

Проект визначає механізм проведення комплексної зовнішньої перевірки, зокрема освітніх та управлінських процесів, а також внутрішньої системи забезпечення якості освіти.

Згідно з проектом інституційний аудит проводитимуть Державна служба якості освіти України та її територіальні органи.

Плановий інституційний аудит шкіл планують проводити не частіше одного разу на 10 років відповідно до перспективних і річних планів.

Перспективні плани проведення інституційних аудитів закладів освіти формуватимуться відповідними територіальними органами Державної служби якості освіти та затверджуватимуться керівником цієї служби для визначення черговості проведення інституційного аудиту протягом 10 років.

Річні плани проведення інституційного аудиту визначатимуть черговість проведення такого аудиту на наступний рік. Вони формуватимуться територіальними органами Державної служби якості освіти на основі перспективних планів проведення інституційного аудиту та затверджуватимуться керівником цієї служби щорічно не пізніше 30 листопада року, що передує плановому.

Плановим періодом вважається рік, який обчислюється з 1 січня по 31 грудня планового року.

Річні плани на наступний плановий період повинні містити дати початку кожного планового інституційного аудиту і терміни його проведення.

Оцінювання освітніх і управлінських процесів шкіл здійснюватиметься за такими напрямами:

- освітнє середовище закладу освіти;

- система оцінювання здобувачів освіти;

- педагогічна діяльність педагогічних працівників;

- управлінські процеси закладу освіти.

Інституційний аудит проводитиметься у позаплановому порядку в школі, яка має низьку якість освітньої діяльності.

Інституційний аудит також може бути проведений у позаплановому порядку за ініціативою засновника, керівника закладу, що перевіряється.

Інституційний аудит у школі у позаплановому порядку проводитиметься не частіше одного разу в 2 роки.

На підставі акта перевірки, що складатиметься за результатами аудиту і в якому зазначатимуться виявлені порушення вимог законодавства, Державна служба якості освіти або її територіальні органи протягом 5 робочих днів після завершення роботи експертної групи в школі видаватимуть розпорядження щодо усунення виявлених порушень.

Зауваження та пропозиції до проекту наказу МОН пропонує надавати на електронну пошту: storchak@mon.gov.ua, Сторчак Ніна Анатоліївна.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини