Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як боржникам перед ОСББ списуватимуть борг у разі виконання ними робіт по будинку?

7 вересня 2018, 16:30
2551
0
Автор:
Реклама

Співвласники багатоквартирного будинку можуть погасити заборгованість, яка виникла у них перед ОСББ, шляхом проведення робіт, необхідних для утримання майна у багатоквартирному будинку (ст. 17 Закону про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку).

Кабмін постановою від 5 вересня 2018 року № 711 оновив порядок списання боргу співвласника по сплаті внесків і платежів після виконання робіт, вартість яких не перевищує суму боргу.

Списувати таку заборгованість може правління ОСББ відповідно до покладених на нього загальними зборами повноваженнями.

Для цього необхідно укласти договір про виконання робіт на суму, що не перевищує суму заборгованості. Ініціювати укладення договору може співвласник (подавши заяву) або правління ОСББ, але тільки з відома співвласника.

У договорі вказуються вид, об'єм робіт, їх вартість і строки виконання, а також умови придбання необхідних для виконання робіт матеріалів і обладнання (за необхідності). Такий договір укладається в двох екземплярах і видається кожній стороні.

Після завершення робіт складається акт виконаних робіт за визначеною правлінням формою. В акті вказується вид робіт, їх об'єм і вартість. Акт також складається в двох екземплярах і надається кожній стороні.

Вартість виконаних робіт у повному обсяхі зараховується в рахунок списання заборгованості по сплаті внесків і платежів співвласника.

Голова правління ОСББ видає довідку про зарахування вартості робіт в рахунок списання (зменшення розміру) заборгованості. У довідці вказується:

- дата складення довідки;

- прізвище, ім'я, по батькові, адреса співвласника, якому видано зазначену довідку;

- реквізити договору та акта виконаних робіт;

- інформація про зарахування вартості виконаних робіт у рахунок списання (зменшення розміру) заборгованості із сплати внесків та платежів із зазначенням дати такого списання (зменшення розміру заборгованості);

- прізвище, ім'я, по батькові голови правління об'єднання.

Довідка підписується головою правління об'єднання, підпис якого завіряється печаткою (за наявності).

Постанова набуде чинності з дня публікації і одночасно втратить силу діючий порядок списання боргу, затверджений постановою № 1521.

Цим порядком передбачалася можливість виконувати роботи, вартість яких перевищує суму боргу. Правління за домовленістю з членом об'єднання могло зарахувати різницю в рахунок майбутніх платежів або видати кошти готівкою. Такі доходи члена ОСББ підлягали оподаткуванню.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини