Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дітям з особливими освітніми потребами забезпечать умови навчання

7 вересня 2018, 13:30
313
0
Автор:
Реклама

Депутати привели чинне законодавство в частині захисту прав осіб з особливими освітніми потребами до світових стандартів.

6 вересня на вечірньому засіданні Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг» (проект № 8556).

Установлено, що виконання вимог Базового компонента дошкільної освіти щодо дітей з особливими освітніми потребами забезпечується з урахуванням їх задатків, нахилів, здібностей, індивідуальних психічних і фізичних можливостей та у тій формі, яка для кожної особистості є найбільш оптимальною.

За рекомендаціями інклюзивно-ресурсного центру та письмовою заявою батьків або осіб, які їх замінюють, заклад дошкільної освіти забезпечує доступ до освітнього процесу асистента дитини з особливими освітніми потребами. Асистент дитини з особливими освітніми потребами проходить медичний огляд відповідно до вимог чинного законодавства України.

Для задоволення освітніх, соціальних потреб, організації корекційно-розвиткової роботи у складі закладів дошкільної освіти на підставі письмового звернення батьків або законних представників особи з особливими освітніми потребами в обов'язковому порядку передбачено утворення інклюзивних та/або спеціальних груп для виховання і навчання дітей з особливими освітніми потребами.

Установлено кількість дітей з особливими освітніми потребами в інклюзивних групах не більше трьох осіб.

Діти з особливими освітніми потребами, що зумовлені порушеннями інтелектуального розвитку та/або сенсорними та фізичними порушеннями, мають право на першочергове зарахування до закладів дошкільної освіти.

Прийнятий закон спрямований забезпечити конституційні права і державні гарантії дітей з особливими освітніми потребами на здобуття якісної освіти в закладах освіти державної та комунальної форм власності.

Законом вносяться зміни до «освітніх» законів в частині забезпечення права осіб з особливими освітніми потребами також на отримання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг у закладах освіти.

Реалізація Закону врегулює питання доступу осіб з особливими освітніми потребами до безкоштовних освітніх послуг у закладах освіти державної та комунальної форм власності, що сприятиме розвитку і соціалізації таких дітей.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини