Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як податкова може вбити бізнес

6 вересня 2018, 13:32
517
1
Автор:
Реклама

Усі, напевно, добре пам'ятають, як податкова любила анулювати реєстрацію платників ПДВ, які нібито не перебували за місцем реєстрації. Зараз знаходять нові підстави, але результат такий самий - фактично діяльність підприємства зупиняється, а якщо підприємство - імпортер, то це має критичні наслідки. Як із цим боротися й на що варто звернути увагу в подібних спорах - розглянемо на конкретному прикладі.

Отже, підприємству-імпортеру податкова анулювала реєстрацію платником ПДВ, внаслідок чого було зменшено суму, яка підлягала зарахуванню до складу податкового кредиту наступного звітного періоду, відповідно, зменшено суму, на яку платник податку на додану вартість має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Оскільки адміністративне оскарження результату не дало, було подано позов до суду.

Постановою Окружного адміністративного суду м. Києва повністю задоволено позовні вимоги платника податків, зокрема визнано протиправним і скасовано рішення податкової інспекції про анулювання реєстрації платника ПДВ, і зобов'язано податкову інспекцію відновити реєстрацію підприємства як платника податку на додану вартість.

Звичайно, податкова традиційно подала апеляційну скаргу і програла.

Найцікавіше почалося на етапі виконання рішення суду.

Реєстрацію платником ПДВ було відновлено, а от повернути податковий кредит не вийшло, через відсутність у податкової техничної можливості коригування показників у системі електронного адміністрування ПДВ.

Про те, як податкова фактично зупинила діяльність підприємства, про хід судових баталій у цій справі, про прогалини у чинному законодавстві, які перешкоджають відновленню порушених прав платників ПДВ, і на що варто звернути увагу в подібних спорах, ви дізнаєтеся з матеріалу ЮРИСТ&ЗАКОН, перейшовши за посиланням.

Щоб отримати доступ до інших матеріалів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН, скористайтеся вільним тестом та оцінить увесь масштаб і переваги послуг, що надаються.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини