Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Службу в судовій охороні зарахують до стажу поліцейського

7 серпня 2018, 11:25
9822
0
Автор:
Реклама

Законом № 2509-VIII, який набрав чинності 5 серпня (крім норми про передачу справ Вищому антикорупційному суду), статтю 160 «Забезпечення охорони та підтримання громадського порядку в судах» Закону «Про судоустрій і статус суддів» замінено главою 4 «Служба судової охорони».

Згідно із зазначеною главою Служба судової охорони має підтримувати громадський порядок у суді, припиняти прояви неповаги до суду, охороняти приміщення судів, органів та установ системи правосуддя, забезпечувати особисту безпеку суддів і членів їх сімей, працівників суду і учасників судового процесу.

Служба судової охорони підзвітна Вищій раді правосуддя та підконтрольна ДСА. Граничну чисельність центрального органу управління Служби та її територіальних підрозділів також затвердить ДСА.

Новою главою визначено статус судової охорони, її повноваження, порядок проходження служби, встановлено спеціальні звання співробітників. Стосовно соціального захисту співробітників Служби прописано, зокрема, що їх грошове забезпечення складається з посадового окладу, окладу за спеціальним званням, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, що мають постійний характер), премії та одноразових додаткових видів грошового забезпечення. Розмір грошового забезпечення встановлюється Кабміном на рівні не нижче ніж для поліцейських і повинен стимулювати до комплектування Служби судової охорони кваліфікованими співробітниками.

Соціальні гарантії для співробітників Служби прирівняно до встановлених для поліцейських Законом «Про Нацполіцію»: у держбюджеті передбачено кошти на фінансування Служби судової охорони.

У частині пенсійного забезпечення на співробітників Служби судової охорони законодавець поширив дію Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»; у частині держзахисту співробітників Служби та їх близьких родичів - Закону «Про державний захист працівників суду та правоохоронних органів». Також Законом про держзахист працівників суду віднині передбачено, що здійснення спеціальних заходів забезпечення безпеки щодо суддів, працівників апарату суду та їх близьких родичів покладається на підрозділи Служби судової охорони (раніше - підрозділи відомчої воєнізованої охорони ДСА).

Також тепер у Законі «Про Нацполіцію» прописано норму про те, що до стажу служби в поліції зараховується також і служба в Службі судової охорони.

Зауважимо, що хоча діяльність спеціальної Служби судової охорони і врегульовано законом ще з 2016 року, проте тимчасово, на період до початку виконання в повному обсязі повноважень вказаної служби, її функції виконують Нацполіція та Нацгвардія, які координуються МВС. Такі їх повноваження визначено в прикінцевих положеннях Закону «Про судоустрій і статус суддів».

Зараз діє Положення про Службу судової охорони, затверджене рішенням Вищої ради правосуддя від 21 грудня 2017 року № 4237/0/15-17, де також визначено її повноваження, організацію та методи роботи, права й обов'язки працівників.

За словами Голови ДСА Зеновія Холоднюка, ДСА планує до кінця року створити перші спеціальні підрозділи для охорони судових приміщень і адмінбудівель. Робота над створенням судової охорони ведеться досить активно, незважаючи на певний дефіцит коштів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини