Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріусові можуть заблокувати доступ до реєстру нерухомості за поданням теруправління юстиції

26 липня 2018, 15:23
322
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду дійшов висновку, що територіальне управління юстиції мало право подати Мінюсту подання про проведення камеральної перевірки державного реєстратора - приватного нотаріуса, за результатами якої доступ до Державного реєстру прав на нерухомість був заблокований.

В ході перевірки було встановлено, що нотаріус зареєстрував право власності на нежитлове приміщення, не отримавши у заявника документів, необхідних для державної реєстрації права приватної власності.

Постанова у справі № №825/1808/17 (провадження № До/9901/49840/18) була ухвалена 10 липня і вже доступна у Verdictum.

Суд роз'яснив, що підставою для призначення Мінюстом камеральної перевірки державного реєстратора є виявлення в реєстрах порушень порядку державної реєстрації при:

- розгляді скарг відповідно до Закону "Про звернення громадян";

- обгрунтованих поданнях територіальних органів Мінюсту;

- моніторингу реєстраційних дій.

Тобто головне територіальне управління юстиції відповідно до покладених на нього завдань має повноваження в процесі здійснення контролю за діяльністю в сферах державної реєстрації прав на нерухоме майно і їх обтяжень у тому числі звертатися в Мінюст з поданням про проведення перевірки державних реєстраторів.

Таким чином, висновок нижчих судів про те, що управління юстиції не має повноважень звертатися до Мінюсту з поданням про проведення камеральної перевірки нотаріуса є помилковим і грунтується на неправильному застосуванні положень статті 37-1 Закону "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно і їх обтяжень" п. 2 Порядку здійснення контролю у сфері державної реєстраціїп. 4 Положення про головні територіальні управління юстиції Міністерства .

Справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції, який повинен встановити, чи були накази Мінюсту про призначення перевірки і про тимчасове блокування доступу до реєстру прийняті у на законних підставах і чи дотримана встановлена процедура.

Зазначимо, що реєстраційні дії не завжди вчиняються у відповідності з законодавством. Тому важливо відстежувати, що відбувається з Вашою нерухомістю в реєстрах. І в цьому допоможе зручний сервіс SMS- маяк, який дозволяє оперативно дізнатися про зміни в реєстрі зручним способом: смс, електронною поштою або в особистому кабінеті.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини