Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Права чорнобильців відновлено

20 липня 2018, 15:44
14193
1
Автор:
Реклама

Чорнобильцям зобов'язані повністю виплачувати додаткову пенсію за шкоду, завдану здоров'ю, незалежно від інших доходів. Те саме стосується і щомісячної компенсації сім'ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи. З 17 липня скасовано максимальний розмір подібного доходу, який не міг перевищувати 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

Передбачені зміни до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28 лютого 1991 року № 796-XII, що стосуються обмеження або скасування пільг, компенсацій і гарантій, звузили права такої категорії громадян, призвели до зниження рівня їх соцзабезпечення і прямо суперечать Конституції України.

Відповідне Рішення № 6-р/2018 прийняв Конституційний Суд України, розглянувши 17 липня 2018 року конституційне подання 50 нардепів щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень Закону № 76-VIII.

Зокрема, Законом № 76-VIII було скасовано безкоштовні санаторно-курортні путівки та компенсації за путівки на відпочинок громадянам, віднесеним до категорій 2 і 3, переселенцям і працівникам зони відчуження.

Компенсації та пільги громадянам, віднесеним до 4 категорії, було скасовано повністю.

Значно було скорочено пільги людям, які працювали за межами зони відчуження на роботах з особливо шкідливими умовами праці (за радіаційним фактором), пов'язаними з ліквідацією наслідків аварії на ЧАЕС.

Крім того, істотно урізали пільги та компенсації постраждалим дітям і їх батькам: було скасовано повне держзабезпечення дітей до вступу їх у школу (не старше 8 років) шляхом безкоштовного виховання в комунальних дошкільних закладах; безкоштовний проїзд на всіх видах транспорту в межах України (крім таксі) до місця лікування; щорічне безкоштовне забезпечення дітей путівками на оздоровлення строком до двох місяців; щорічна виплата на дитину шкільного віку із зони відчуження.

Також було виключено норму про те, що жінкам, які проживають на території радіоактивного забруднення, під час вагітності надаються путівки для оздоровлення в спеціалізованих оздоровчих закладах.

Із Закону про соцзахист чорнобильців Законом № 76-VIII було виключено низку важливих статей, що скасовують пільги громадянам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення; знято доплату громадянам, які працюють на територіях радіоактивного забруднення; скасовано збереження за працівниками середньої заробітної плати та стажу роботи під час звільнення у зв'язку з відселенням або самостійним переселенням.

Крім того, людям, постраждалим унаслідок аварії на ЧАЕС, які мають одночасно право на інші пільги та компенсації, останні надавалися на вибір.

КСУ своїм Рішенням № 6-р/2018 відновив вказані пільги та компенсації, визнавши неконституційними окремі положення Закону № 76-III. Положення, визнані неконституційними, втрачають чинність.

КСУ виходячи зі змісту статті 16 Конституції вказує, що обов'язок держави з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи - катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду українського народу обумовлює надання особливого статусу громадянам, постраждалим унаслідок аварії на ЧАЕС. Пільги, компенсації та гарантії, установлені в Законі № 796, - особлива форма відшкодування завданої шкоди таким людям за втрачене здоров'я, моральні та фізичні страждання.

Суд вважає, що передбачені оспорюваними положеннями зміни до Закону № 796, які стосуються обмеження або скасування пільг, компенсацій і гарантій, призвели до звуження прав осіб, які постраждали унаслідок Чорнобильської катастрофи, зниження рівня їх соціального забезпечення і фактично є відмовою держави від її зобов'язань, передбачених статтею 16 Конституції України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини