Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податок на дохід з фізичних осіб та військовий збір не виплачуються з пенсій інвалідів війни: ВС

6 квітня 2018, 17:26
1680
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув справу № 752/7724/15-а за позовом пенсіонера (інваліда війни) до ПФУ про визнання протиправною відмову фонду виплачувати йому пенсію в повному розмірі без утримання податків та відшкодування стягнених вирахувань.

За обставинами справи, позивач є інвалідом війни 3-ї групи - ветераном війни, йому призначена пенсія відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб».

З 1 січня 2015 року, відповідно до вимог Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (прийнятий 28 грудня 2014 року), з призначеної позивачу пенсії вираховується 15% податку на дохід фізичних осіб та 1,5% військового збору щомісячно.

Суд першої інстанції позов задовольнив частково, визнав протиправними дії Пенсійного фонду щодо відрахування з пенсії позивача та зобов'язав відшкодувати вирахувані з пенсії податок на дохід фізичних осіб та військовий збір. Рішення аргументовано тим, що положення пп. 164.2.19 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу, якими передбачено відрахування з пенсії інвалідів війни податків та зборів, не відповідають статтям 3, 8, 22 Конституції, а також статтям 2, 13 Закону «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту», тому не підлягають застосуванню в частині що стосується інвалідів війни.

Суд апеляційної інстанції скасував це рішення та відмовив у задоволенні позову. Суд виходив з того, що вказані положення Податкового кодексу не визнані неконституційними, а тому у відповідача у справі були відсутні правові підстави не застосувати чинну норму закону.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду дійшов висновку, що апеляційний суд допустив неправильне застосування норм матеріального права та залишив у силі рішення суду першої інстанції, погодившись із його аргументацією.

Також ВС звернув увагу, що рішенням Конституційного Суду України від 27 лютого 2018 року № 1-р/2018 визнано неконституційними та такими, що втратили чинність, положення Податкового кодексу про оподаткування пенсій та довічного грошового утримання, якщо розмір виплат перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Постанова у справі № 752/7724/15-а була винесена 27 березня 2018 року.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини