Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС визнав ДПІ учасником справи про банкрутство за умовчанням

5 квітня 2018, 09:30
144
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду розглянув касаційну скаргу ТОВ на постанову апеляційного суду, якою було припинено провадження у справі № 911/2510/17 про банкрутство цього товариства.

Суд першої інстанції по даній справі визнав ТОВ банкрутом і відкрив ліквідаційну процедуру.

Апеляційний суд за скаргою державної податкової інспекції цю постанову суду першої інстанції скасував і припинив провадження у справі про банкрутство цього товариства.

Своє рішення апеляційний суд мотивував тим, що матеріали справи не містять інформації щодо наявності або відсутності зареєстрованого за товариством нерухомого майна, до заяви про порушення справи про банкрутство ліквідатором не було додано запити до державних органів та отримані відповіді відповідних реєструючих органів. Також до заяви про порушення справи про банкрутство не було додано доказів складання та подання органам доходів і зборів, ПФУ та фондів соціального страхування звітності за останній звітний період.

Оскаржуючи постанову апеляційного суду ТОВ зазначив, зокрема, що державна податкова інспекція не заявляла грошових вимог до боржника, а тому не може бути апелянтом у даній справі.

Верховний Суд не задовольнив касаційну скаргу ТОВ і залишив рішення апеляційного суду без змін виходячи з наступного.

Згідно зі ст. 95 Закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом.

У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Обов'язковою умовою такого звернення є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства.

Такий порядок передбачено ч. 3 ст. 110, ст. 111 ЦК, норми яких містять загальні положення про ліквідацію юридичної особи (суб'єкта господарювання).

ВС зазначив, що особлива процедура банкрутства боржника, що ліквідується власником, визначена статтею 95 Закону, випливає з процедури добровільної ліквідації юридичної особи, тобто ліквідації юридичної особи за рішенням її учасників (власників) або органу, уповноваженого на це установчими документами.

У зв'язку з цим необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника в порядку, встановленому наведеною нормою, є дотримання вимог цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи.

Відповідно до ч. 7 ст. 111 ЦК для проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості зі сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до ПФУ, фондів соціального страхування ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує своєчасне надання органам доходів і зборів та ПФУ, фондів соціального страхування документів юридичної особи (її філій, представництв), у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку.

До моменту затвердження ліквідаційного балансу ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає та подає органам доходів і зборів, ПФУ та фондів соціального страхування звітність за останній звітний період.

Статтею 78 Податкового кодексу передбачено порядок проведення документальних позапланових перевірок. Так, відповідно до підпункту 78.1.7 пункту 78.1 цієї статті документальна позапланова перевірка здійснюється, якщо порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків.

Верховний Суд дійшов до висновку, що ураховуючи особливості процедури банкрутства в порядку ст. 95 Закону правовий статус державної податкової інспекції як контролюючого органу, передбачений нормами цивільного та податкового законодавства.

Виходячи з цього ВС визнав необґрунтованими та безпідставними доводи скаржника щодо відсутності у державної податкової інспекції права на апеляційне оскарження судового рішення у такій справі.

Постанова у справі № 911/2510/17 була винесена 31 січня 2018 року.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яка створена для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Детальніше про аспекти банкрутства Ви можете дізнатися, відвідавши практикум «Банкрутство: революція наближається», який відбудеться 17 квітня. З його програмою можна ознайомитися тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини