Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Велика Палата висловиться про витребування у добросовісного набувача землі на захисній прибережній смузі

3 квітня 2018, 15:00
269
0
Автор:
Реклама

Велика Палата Верховного Суду розгляне справу № 372/2180/15ц про визнання незаконним рішення, скасування реєстрації права власності на земельні ділянки та витребування земельних ділянок із чужого незаконного володіння.

Заступник прокурора звернувся із зазначеним позовом в інтересах держави до міської ради. За обставинами справи, земельні ділянки, надані у власність громадян для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд рішенням міськради, перебувають у межах прибережної захисної смуги.

При розгляді цієї справи судами першої і апеляційної інстанцій встановлено, що відповідно до статей 5, 6 Водного Кодексу землі водного фонду не підлягають передачі у власність, міська рада, приймаючи оспорюване рішення, вийшла за межі наданих їй повноважень. Спірні земельні ділянки вибули з власності держави незаконно та підлягають витребуванню на підставі статей 387, 388 ЦК.

Колегія суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у складі ВС передала справу на розгляд Великої Палати, оскільки вважає, що ця справа містить виключну правову проблему і така передача необхідна для забезпечення розвитку права та формування єдиної правозастосовної практики.

Колегія суддів дійшла висновку, що при вирішенні цього цивільного спору суди мають враховувати практику Європейського суду з прав людини як джерело права, зокрема рішення від 16 лютого 2017 року у справі «Кривенький проти України». У цій справі ЄСПЛ визнав порушенням статті 1 Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод позбавлення права на земельну ділянку (пай) без надання відповідної компенсації або іншого виду належного відшкодування.

Велика Палата розгляне справу 3 квітня в порядку спрощеного позовного провадження. Відповідну ухвалу було винесено 15 березня.

Поставити цю справу на контроль Ви можете за допомогою системи аналізу судових рішень Verdictum.

Детальніше про земельні правовідносини Ви можете дізнатися, відвідавши практикум «Земля 2018. Особливості земельних правовідносин та представництва адвокатів у земельних спорах з огляду на останні зміни в законодавстві», який відбудеться 4 квітня. З його програмою можна ознайомитися тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини