Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати хочуть створити міські агломерації

2 квітня 2018, 15:30
138
0
Автор:
Реклама

Народні депутати пропонують визначити організаційно-правові засади формування міських агломерацій територіальними громадами сіл, селищ і міст, у тому числі об'єднаними територіальними громадами.

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування пропонує Верховній Раді прийняти у першому читанні за основу законопроект № 6743 «Про міські агломерації».

Так, пропонується визначити поняття «міської агломерації» як однієї з форм багатоцільового співробітництва територіальної громади міста - центру агломерації та територіальних громад сіл, селищ, міст, що розташовані в зоні впливу центру агломерації.

Проект пропонує формувати міську агломерацію за умови:

- мінімальної кількості суб'єктів формування - не менше трьох громад, крім міста-центру агломерації;

- кількості населення міста-центру агломерації - не менше 100 тис. осіб.

Також законопроект закріплює процедуру формування та порядок приєднання до міських агломерацій. Процедура формування передбачає порядок ініціювання, обговорення та укладення територіальними громадами договору про участь в міській агломерації.

Документ визначає статус Ради агломерації як юридичної особи та вищого органу управління міської агломерації. Рада агломерації формується на паритетних засадах з не менше як двох представників громад (голова і уповноважені депутати відповідних місцевих рад). Міський голова центру агломерації виступає головою Ради агломерації.

Виконавчий орган міської агломерації створюється у структурі виконавчих органів міста - центру агломерації.

Серед повноважень Рад агломерацій пропонується встановити погодження передачі земельних ділянок державної власності у користування, розпорядження, власність.

Законопроект закріплює форми та види державного стимулювання формування міських агломерацій (інформаційне, методичне та фінансове).

Крім того, проект закріплює такі гарантії діяльності:

- обов'язковість договору про участь в міських агломераціях для всіх учасників та майнового (фінансового) внеску;

- обов'язковість виконання рішень Ради агломерації всіма розташованими на її території органами та суб'єктами;

- невтручання органів виконавчої влади в законну діяльність міських агломерацій та можливість в судовому порядку визнати акти таких органів незаконними;

- рівноправний бюджетний статус всіх територіальних громад учасників міських агломерацій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини