Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вводиться новий норматив для банків - коефіцієнт покриття ліквідністю LCR

21 лютого 2018, 13:40
1190
0
Автор:
Реклама

Нацбанк затвердив новий пруденційний норматив для українських банків - коефіцієнт покриття ліквідністю або LCR (англ. Liquidity Coverage Ratio).

Коефіцієнт покриття ліквідністю відображає рівень стійкості банку до короткострокових шоків ліквідності - характерного для кризових періодів явища, коли відбувається значний відтік коштів клієнтів.

Банки повинні будуть дотримуватися нормативу LCR як в національній, так і в іноземних валютах.

Згідно з нормами ЄС значення коефіцієнта LCR для банків встановлено на рівні 100 %. Період, необхідний для досягнення цього значення банками, буде визначено НБУ за результатами тестових розрахунків.

З 1 червня норматив LCR розраховуватиметься в тестовому режимі, який продовжиться 6 місяців.

З 1 грудня норматив LCR стане обов'язковим до виконання. Банки розраховуватимуть його щодня і звітуватимуть до НБУ щомісяця.

Зазначається, що норматив LCR відповідає загальноприйнятим у світі підходам оцінки ліквідності та зрозумілий для міжнародних інвесторів.

Це передбачено постановою від 15 лютого 2018 року № 13 «Про запровадження коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR)» та рішенням від 15 лютого 2018 року № 101-рш «Про схвалення Методики розрахунку коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR)», які набирають чинності з 1 березня 2018 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини