Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зареєстровано законопроект про реформу захисту авторських прав

5 лютого 2018, 11:21
1647
0
Автор:
Реклама

Оприлюднено текст урядового законопроекту № 7539 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань авторського права та суміжних прав», який було зареєстровано у Верховній Раді 1 лютого.

Законопроект покликаний адаптувати Цивільний кодекс та Закон «Про авторське право та суміжні права» до норм законодавства Європейського Союзу з охорони та захисту авторського права і суміжних прав.

Зокрема, в ЦК запропоновано встановити, що суб'єкти авторського права можуть управляти своїми майновими правами особисто, через свого повіреного, через організацію колективного управління. Порядок створення і повноваження останніх, випадки, коли допускається управління майновими правами виключно через такі організації, порядок визначення уповноважених організацій, здійснення нагляду за діяльністю встановлюються законом.

Крім того, ЦК доповнюється новою статтею 1111-1, що регулює інститут ліцензійного договору на основі публічної пропозиції. Так, ліцензіар і ліцензіат мають право укласти ліцензійний договір щодо об'єктів авторського права та суміжних прав на основі публічної пропозиції (оферти), яку розповсюджує ліцензіар. Розповсюдженням публічної пропозиції є її оприлюднення ліцензіаром разом з екземпляром об'єкту авторського права та / або суміжних прав з наданням можливості дистанційного ознайомлення з ним необмеженому колу осіб із використанням інформаційно-телекомунікаційних систем. Ліцензійний договір на основі публічної пропозиції вважається укладеним з моменту прийняття такої пропозиції іншою стороною (ліцензіатом). Прийняттям пропозиції вважається вчинення дій, які виражають згоду з умовами у спосіб, передбачений публічною пропозицією, у тому числі за допомогою технічних засобів зв'язку. Ліцензіат за ліцензійним договором на основі публічної пропозиції має право у будь-який момент в односторонньому порядку відмовитися від такого ліцензійного договору, зокрема шляхом припинення використання відповідного об'єкту авторського права та / або суміжних прав. Умова ліцензійного договору на основі публічної пропозиції про неможливість односторонньої відмови ліцензіатом від такого договору є нікчемною. Ліцензійний договір на основі публічної пропозиції може бути безоплатним, якщо в ньому не визначено розмір, порядок та строки виплати винагороди за використання об'єкту авторського права та / або суміжних прав. Якщо ліцензійний договір на основі публічної пропозиції та / або інформація про управління правами на об'єкт авторського права та / або суміжних прав, що використовується на умовах такого договору, передбачає можливість виплати винагороди за використання об'єкту авторського права та / або суміжних прав добровільно на розсуд ліцензіата, розмір винагороди може бути нижчим за мінімальні ставки, встановлені Кабінетом Міністрів. Ліцензійний договір на основі публічної пропозиції, за яким надається виключна або одинична ліцензія, є нікчемним.

У свою чергу, в Законі «Про авторське право та суміжні права» у новій редакції викладено статтю 1, що визначає терміни. Так, до неї включено поняття: інтерактивний доступ, кабельна ретрансляція, кінематографічний твір, особа з обмеженими можливостями сприймати друковану інформацію, передання в найм (прокат), позика тощо.

В цілому, законопроектом запропоновано:

- врегулювати належність майнових прав на об'єкти авторського права та суміжних прав, що створені за замовленням або за трудовим договором;

- передбачити ліцензії в цифровій формі, що надаються засобами електронного зв'язку у вигляді публічної пропозиції;

- вільні ліцензії, які надають автору гнучкі інструменти легального і безкоштовного розповсюдження власних творчих результатів.

Крім того, передбачено посилення відповідальності за незаконне використання об'єкту права інтелектуальної власності (об'єкту авторського права та (або) суміжних прав, наукового відкриття, винаходу, корисної моделі тощо) - штраф від 50 до 200 НМДГ з конфіскацією (зараз від 10 до 200 НМДГ). Збільшується нижня межа штрафу і за незаконне розповсюдження екземплярів аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних. При цьому встановлюється відповідальності і за незаконний прокат екземплярів аудіовізуальних творів, фонограм, фільмів, комп'ютерних програм, баз даних.

Також Кабмін зареєстрував законопроект № 7538 щодо правової охорони винаходів та корисних моделей.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини