Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні можуть створити національну інфраструктуру геопросторових даних

29 січня 2018, 12:02
757
0
Автор:
Реклама

Уряд зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 7523 «Про національну інфраструктуру геопросторових даних».

Проект розроблено з метою визначення єдиної державної політики з питань створення, функціонування і розвитку такої інфраструктури. Документ розроблено відповідно до європейських норм у рамках впровадження інфраструктури просторової інформації в ЄС (ІNSPІRE).

Для створення Національної інфраструктури геопросторових даних будуть використані наявні просторові дані і метадані, створені органами держуправління.

Так, передбачено функціонування таких сервісів:

1) пошуку - для виявлення геопросторових даних та їх розміщення в інформаційних мережах;

2) перегляду даних - для отримання інформації про характеристики об'єктів і метаданих;

3) доступу чи отримання копій;

4) координатних операцій - для трансформації і перетворення з однієї системи координат або картографічної проекції в іншу.

Базові просторові дані включають, зокрема, відомості про межі адміністративно-територіальних одиниць; гідрографічні об'єкти і гідротехнічні споруди; населені пункти та їх вулично-дорожні мережі; будівлі і споруди; автомобільні, залізні дороги; аеропорти, морські та річкові порти; межі земельних ділянок.

Законопроект передбачає широкий доступ до геопросторових даних. Очікується, що нововведення дозволять розвинути ринок сучасної геоінформаційної продукції та послуг, приймати ефективні управлінські рішення у сфері земельних відносин, розвитку територій, будівництва.

Нагадаємо, що національна інфраструктура геопросторових даних - це комплексна система, що об'єднує десятки інформаційних шарів з важливими просторовими даними (зокрема, рельєф, підземні і наземні комунікації, водні і лісові ресурси, інфраструктура, об'єкти нерухомості, статистична інформація, демографічні дані) на базі єдиної геодезичної і картографічної основ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини