Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Мінприроди обговорили виконання вимог про заборону захоронення неперероблених відходів

26 січня 2018, 11:03
1082
0
Автор:
Реклама

23 січня відбулось спільне засідання двох комітетів громадської ради при Мінприроди. Членуй комітету з питань екологічного моніторингу та технічного регулювання і комітету з управління відходами та ресурсами обговорили виконання вимог статті 32 Закону "Про відходи" щодо боронуй захоронення неперероблених відходів.

Обмін думаннями стосувався питань стану місць складування відходів, системи утилізації, розроблення класифікатора та термінологічного словника, фінансування наукових розробок і нових технологій знешкодження, підготовки технічних регламентів ресурного потенціалу в складі відходів, інвестицій в інфрасткуктуру, відповідальністі посадових осіб за невиконання вимог ст. 32 Закону.

У обговоренні прийняли доля передставники Мінприроди, Мінрегіону, Держекоінспекції, Інституту громадського здоров'я ім. О. М. Марзєєва НАМН, НДІ екогігієни та токсикологіі ім. Л. И. Ведмедя МОЗ, Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, КМДА, передставники експертного середовища та провідних профільних асоціацій.

Передставник Управління екології та природних ресурсів Київської місцевої держадміністрації, Олександр Савченко, відмітив, що міський екофонд щороку виділяє гроші на закупівлю сміттєвих баків для роздільного збирання сміття.

Діана Новікова, головний спеціаліст відділу поводження з побутовими відходами Управління облаштую територій Мінрегіону, звернула увагу на ті, що штрафні санкції також передбачені за захоронення неперероблених побутових відходів. Тобто відповідальним є орган місцевого самоврядуванняякий укладає договір із перевізником та визначає полігони захоронення побутових відходів, що належать до комунальної власності.

"По даним Міністерства у 822 населених пунктах вже впроваджено або впроваджується роздільне збирання відходів. 25 сміттєсортувальних ліній працює в Україні, 6 з яких знаходяться в Києві", - зауважила пані Новікова.

></p></td></tr><tr valign=

Зліва направо: членуй громадської ради, Світлана Берзіна, Тетяна Годовська

Тетяна Годовська, голова Комітету громадської ради при Мінприроди з питань екологічного моніторингу та технічного регулювання, наголосила на особливій важливості впровадження біобезпеки. Адже, особливу небезпеку становлять відходи сільського господарства (особливо домогосподарства) та відходи медичної, фармацевтичної та косметологічної промисловості.

Для заохочення інвесторів займатись переробленням сміттєвих ресурсів, що знаходиться в морфологічному складі муніципальних та промислових відходів, необхідна державна програма щодо співпраці з суб' єктами господарювання у цій галузі.

"На державному рівні немає стимулювання бізнесу працювати у сфері переробки відходів. Це повинна бути ефективна система оподаткування і кредитування", - зазначає пані Годовська.

Також науковці з Інституту громадського здоров'я ім. О. М. Марзєєва та Наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки ім. Л. І. Ведмедя МОЗ обговорили проблему застарілого класифікатора відходів та необхідності розроблення нового глосарію у сфері поводження з відходами. Більше половини термінів зазначених в директивах 2008/98/ЄС, 1999/31/ЄС та 2006/21/ЄС не визначені українським законодавством або мають повну невідповідність.

Відповідно до розробленого плану імплементації Директиви 2008/98 ЄС фахівцями Інституту громадського здоров'я ім. О. М. Марзєєва розроблено проект Державних санітарних правив "Встановлення класу небезпеки відходів". Так, клас небезпеки встановлюють через оцінку наявності небезпечної речовини, її кількості, суміші речовин та параметрів токсичності. Також враховується присутність у відходах компонентів, які можуть перетворювати усю їх масу на небезпечну (речовини, що мають токсичну, подразнюючу, канцерогенну, мутагенну дію). Науковці передали проект класифікатора на розгляд в Комітет по гігієнічній регламентації МОЗ та Держпродспоживслужбу.

></p></td></tr><tr valign=

Зліва направо: передставник КМДА, фахівець НДІ екогігієни та токсикологіі ім. Л. И. Ведмедя МОЗ

Світлана Берзіна, заступник голови технічного комітету із стандартизації "Охорона довкілля", розповіла: "У Міністерстві екології питання розвитку системи поводження з відходами згідно Національної стратегії, над якою мі працювали до нового року, є пріорітетом. Першочергова робота буде сконцентрована над рамочним Законом про відходи, який має охопити всі їх відіа. Щодо екологічного моніторингу, то 18 та 23 січня презентувались концепції екологічного моніторингу у частині, що стосується озоноруйнівних речовин і парникових газів. Загальної концепції екологічного моніторингу у нас поки ще німа".

Також пані Берзіна наголосила, що технічний комітет "Охорона довкілля" закликає усіх бажаючих до співпраці щодо формування переліку стандартів для забезпечення дієвості законодавчих актів у екологічній сфері.

За результатами дискусії готується спільне рішення комітетів, яку буде оприлюднене та внесене на обговорення до порядку денного засідання громадської ради при Мінприроди 6 лютого 2018 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини