Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банкам спростять отримання підтримки довгострокової ліквідності

3 січня 2018, 09:28
829
0
Автор:
Реклама

У зв'язку зі значним розривом між короткостроковою й довгостроковою ліквідністю фінансових установ НБУ вирішив розширити перелік інструментів з підтримки довгострокової ліквідності банків.

По-перше, в чинний перелік стандартних інструментів з підтримки ліквідності (кредити рефінансування до 14 днів і до 90 днів) введено рефінансування строком на 1 - 5 років. Воно не має цільового характеру й видаватиметься за результатами проведення позачергових тендерів. Передбачено також плаваючу ставку (облікова ставка НБУ + 2 пп.) яка змінюватиметься впродовж терміну користування банком отриманими коштами відповідно до зміни облікової ставки.

Як забезпечення банки зможуть надавати ті самі активи, які використовують для залучення кредитів рефінансування строком до 14 і до 90 днів. Зокрема, це:

- державні облігації України (облігації внутрішньої й зовнішньої державної позики України, цільові ОВДП);

- депозитні сертифікати НБУ (для довгострокового рефінансування виключно як додаткове забезпечення);

- іноземна валюта (долари США, євро, англійські фунти стерлінгів, швейцарські франки, японські єни);

- облігації міжнародних фінансових організацій.

Цінні папери, термін погашення яких настав, можна буде замінити на інші.

Строки видачі довгострокового рефінансування, його об'єми й періодичність тендерів щокварталу визначає Правління НБУ за результатами засідання комітету з монетарної політики. Інформація про графіки проведення тендерів з підтримки ліквідності банків на наступний квартал (у тому числі довгострокових) розміщуватиметься на сайті НБУ, а про результати кожного тендеру - на сайті в день його проведення.

По-друге, для операцій прямого репо буде передбачено перехід права власності на цінні папери. Їх можна проводити й сьогодні, проте, згідно з чинними нормами право власності на цінні папери, за якими проводилася операція, залишається в банку, з яким НБУ її здійснив. Таким чином передбачений перехід права власності під час проведення таких операцій дозволить понизити ризики НБУ як кредитора.

По-третє, можна буде заздалегідь формувати пул активів, які банки зможуть надавати як заставу для залучення кредитів овернайт і кредитів рефінансування різних термінів. Для цього банк повинен укласти з НБУ генеральний кредитний договір строком на 5 років (із можливістю продовження терміну на наступні 5 років) і сформувати пул активів, куди можуть увійти також згадані вище активи. При цьому банки зможуть міняти активи в пулі на постійній основі, що дозволить управляти заставними активами.

Вказані зміни внесено до Положення про застосування Національним банком України стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи постановою від 28 грудня 2017 року № 144, яка набуде чинності 2 травня 2018 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини