Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект про Конституційний Суд відхилений

Реклама

Парламент цілий день розглядав поправки до законопроекту № 5336-1 "Про Конституційний Суд України" (всього - 910).

Практично усі поправки не отримали достатньої кількості голосів народних депутатів. Правки торкалися, зокрема, залучення фахівців до процесу, судового збору, порядку конкурсного відбору суддів, розмірів зарплат, додаткових виплат і надбавок, пенсій суддів, додаткової відпустки, службового транспорту і житла і т. д.

Так, як пояснив голова профільного Комітету Руслан Князевич, надання службових квартир суддям дозволить не оплачувати знімання житла і переїзд. Депутати внесли 8 правок, що відміняють норму, схвалену Комітетом про службове житло. У результаті, в Законі залишилася норма першого читання про виплату компенсації за наймання належним обладнаного житла по місцезнаходженню суду, витрати, пов'язані з переїздом, використання особистого автотранспорту для службових потреб за рахунок бюджетного фінансування Суду.

Критику викликала і норма про визначення порядку роботи Суду регламентом (процедура не прописана в Законі). Депутати прибрали бланкетну норму, але при цьому пов'язані норми залишилися в тілі акту.

Були обмежені гарантії недоторканості суддів, що по словах Р. Князевича, суперечить Конституції.

Посадовий оклад суддів встановили у розмірі 75 прожиткових мінімумів (замість запропонованого Комітетом розміру посадового окладу судді Верховного Суду з коефіцієнтом 1,5).

Правки обговорювалися з ранку. Кілька разів звучали пропозиції провести рейтингове голосування для перевірки кворуму. Потім 16:00 в голосуванні брало участь все менше депутатів - правки не набирали необхідної кількості голосів. Одну з правок № 666 (про відведення судді) спікер Андрій Парубий не поставив на голосування, відмітивши її "погану назву".

Депутати не змогли зменшити граничний термін втрати сили визнаного неконституційним акту. Згідно з нормою в редакції Комітету такий термін не може перевищувати одного року з дня ухвалення рішення.

Не вистачило голосів для поправки Комітету, яка виключила б створення додаткового реєстру "еталонних" редакцій законів.

Р. Князевич відмітив, що 84 поданих конституційних скарги повернуть заявникам, тому Комітет запропонував передбачити право повторної подачі скарги - поправка не була підтверджена.

Не вистачило голосів для відміни передбаченого інституту спеціального радника, який вводиться до 1 січня 2020 року з метою надання експертної допомоги в конституційних процесах по конституційних скаргах в Конституційному Суді.

За підсумками голосування склалася ситуація, в якій одна поправка суперечить іншій. Після винесення окремих контроверсионных правок на повторне голосування жодна з них не була схвалена.

За ухвалення Закону "Про Конституційний Суд України" (проект № 5336-1) у другому читанні і в цілому проголосував 171 депутат (рішення не було прийняте).

Також не вистачило 3 голоси за напрям в Комітет для підготовки до повторного другого читання (проголосували 223 депутати - рішення не прийняте).

Таким чином, законопроект про Конституційний Суд був відхилений.

Нагадаємо, законопроект був прийнятий за основу 9 лютого 2017 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини