Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

31 березня 2017, 13:00
3892
0
Автор:
Реклама

1. Встановлені перелік і об'єми товарів, дозволених для переміщення через лінію зіткнення

Суб'єкти господарювання можуть переміщати товари згідно із затвердженим переліком з контрольованої території в гуманітарно-логістичні центри в об'ємах, заявлених (у вигляді орієнтовного плану реалізації товарів) при здійсненні контрольних заходів, а з гуманітарно-логістичних центрів на контрольовану територію - в об'ємах, що становлять різницю між завезеними і реалізованими ними товарами. До переміщення дозволені підакцизні товари, харчові продукти, непродовольчі товари і особисті речі фізосіб. Перелік і об'єми товарів, дозволених для переміщення в/з гуманітарно-логістичних центрів і через лінію зіткнення затверджені наказом Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб від 24 березня 2017 року № 39який набув чинності 31 березня.

2. Терміни реєстрації юрособ змінять

Зміняться терміни проведення реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань. Уряд підтримав розроблений Мінюстом проект змін до постанові Кабміну від 25 грудня 2015 роки № 1133.

3. Сільгоспвиробникам почнуть виплачувати дотації

Створений Реєстр одержувачів бюджетних дотацій, для включення в який аграріям необхідно подати соотвествующее заяву в контролюючий орган ГФС по місцю обліку. На підставі даних Реєстру формується список одержувачів дотацій (порядок ведення Реєстру затверджений постановою Кабміну від 21 лютого 2017 року № 179 і набув чинності 24 березня). Крім того, з 15 квітня начнуться автоматичні виплати дотацій за лютий 2017 року.

4. З 1 квітня зросте гуртова ринкова ціна електроенергії

Прогнозована оптова ринкова ціна електроенергії на 2017 рік складе 1353,66 грн. за 1 МВт·ч (без ПДВ). Зміни внесені постановою НКРЭКУ від 23 березня 2017 року № 337яке набуває чинності 1 квітня. Раніше прогнозована гуртова ринкова ціна електроенергії на 2017 рік складала 1285,06 грн. за 1 МВт·ч (без ПДВ).

5. Операції з металобрухтом звільнені від ПДВ до 2019 року

Уряд продовжило існуючий режим звільнення від ПДВ операцій з поставки, зокрема по імпорту, відходів і ломи чорних і кольорових металів тимчасово, до 1 січня 2019 року. Раніше режим звільнення вказаних операцій від ПДВ діяв до 1 січня 2017 року. Таке рішення прийняте постановою Кабміну від 22 березня 2017 роки № 172.

6. Акциз на переобладнання автомобілів можуть відмінити

Запропоновано звільнити від обкладення акцизним податком операції по переобладнанню вантажного транспортного засобу, ввезеного на митну територію України, в легковий автомобіль. Що відповідає законопроект № 6219 зареєстрований у Верховній Раді.

7. Тепло і водопостачальні підприємства працюватимуть за новими вимогами

Затверджені нові Ліцензійні умови здійснення господарської діяльності по централізованому водопостачанню і водовідведенню (постановою НКРЭКУ від 22 березня 2017 року № 307) і по виробництву, постачанню і транспортуванню тепловій енергії (постановою НКРЭКУ від 22 березня 2017 року № 308). Ліцензіати повинні привести свою господарську діяльність у відповідність з новими вимогами і подати в органи ліцензування відповідні документи і відомості впродовж двох місяців з дня набуття чинності вказаних постанов.

8. Госгеонедра не видаватиме ліцензії на видобуток дорогоцінних металів і каменів

Планується виключити з Закону "Про державну геологічну службу України" норму відносно ліцензування видобутку дорогоцінних металів і коштовних каменів, коштовних каменів органогенної освіти, напівкоштовних каменів і здійснення контролю за дотриманням ліцензійних умов. Комітет рекомендує прийняти за основу що відповідає законопроект № 5696 в цілях узгодження положень законів.

9. Притягати зовнішнє фінансування стане простіше

Резидентам-позичальникам більше не треба уявляти уповноваженому банку довідку про розмір фактично отриманого кредиту і про стан погашення заборгованості. НБУ спростив порядок залучення кредитів в іноземній валюті від нерезидентів постановою від 23 березня 2017 року № 26.

10. Змінений порядок сплати державних зборів авіаперевізниками

Державний спеціалізований фонд фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність і участь України в міжнародних авіаційних організаціях тепер фінансується виключно за рахунок державних зборів, що сплачуються суб'єктами авіаційної діяльності. Відповідні зміни внесені постановою Кабміну від 22.03.2017 № 182.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини