Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни до Податкового кодексу: чого чекати з нового року?

27 грудня 2016, 12:05
19043
4
Реклама

21 грудня 2016 року Верховна Рада України прийняла Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України відносно поліпшення інвестиційного клімату". Оскільки фінальний текст ще не опублікований, можна виділити наступні ключові зміни, пропоновані в редакції, підготовленій до другого читання :

Податок на прибуток підприємств

Забороняється відносити до складу витрат суми амортизації, пов'язані з невиробничими основними засобами і нематеріальними активами. У Податковому кодексі встановлюється визначення невиробничого основного засобу або невиробничого нематеріального активу. Такими визнаються основні засоби і нематеріальні активи, що не використовуються в господарській діяльності платника податків.

Усунено зобов'язання збільшувати фінансовий результат на суму списаної безнадійної заборгованості за рахунок заздалегідь сформованих резервів сумнівної заборгованості. Також, заборгованість, яка списується (як за рахунок резерву сумнівної заборгованості, так і та, яка перевищує його розміри), повинна відповідати ознакам безнадійної заборгованості, які встановлені НКУ.

Роялті, які не є контрольованими операціями, але які відповідають правилу "витягнутої руки" можуть відноситься на витрати без обмежень.

Змінені правила застосування "правила тонкої капіталізації". Зокрема, уточнена формула розрахунку максимального розміру відсотків по позиках від пов'язаних осіб нерезидентів, які можуть бути віднесені на витрати.

Трансфертне ціноутворення

Підвищені критерії для визнання операцій контрольованими:

(i) Річний дохід платника повинен складати 150 мільйонів гривен або більше;

(ii) Річний об'єм операцій з нерезидентом має бути не менше 10 мільйонів гривен.

Додані критерії для визначення контрольованих операцій :

(i) Зовнішньоекономічні операції за участю комісіонерів-нерезидентів;

(ii) Господарські операції з незв'язаними нерезидентами, які не сплачують податок на прибуток підприємств (корпоративний податок) або звільнені від його сплати.

Встановлена пеня за неподання звіту про контрольовані операції або не включення в звіт контрольованої операції. Пеня встановлена за кожен день прострочення.

ПДВ

Платник отримує право на податковий кредит з моменту реєстрації Пдв-накладної, незалежно від того чи був використаний такий товар / послуга в господарській діяльності оподаткування в цьому податковому періоді або ні.

Податкова отримала право припиняти право платника реєструвати Пдв-накладні і коригування до зареєстрованих накладних у разі, якщо операція відповідатиме критеріям підозрілої. Податкові органи самостійно встановлюють критерії підозрілості операцій.

Термін реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування подовжується у разі призупинення реєстрації накладних / розрахунків коригування в єдиному реєстрі податкових накладних.

Був скасований спеціальних режим ПДВ для сільськогосподарських виробників з 1 січня 2017 року.

Процедура відшкодування ПДВ зазнала зміни. Буде запущений єдиний реєстр платників, які заявили про відшкодування ПДВ. Дані реєстру знаходитимуться у відкритому доступі.

У разі переплати ПДВ платникові податків буде повернені засоби на його рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ.

При реорганізації платника податків засобу на рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ будуть збережені.

Податок на прибутки фізичних осіб

Фізособи-підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування мають право відносити до складу витрат амортизацію основних засобів і нематеріальних активів, окрім земельних ділянок, об'єктів житлової нерухомості, легкових і вантажних автомобілів.

ФОП будуть зобов'язані регулярно сплачувати єдиний соціальний внесок незалежно від того, чи заявили вони цього місяця дохід або ні.

Інституціональні зміни

З 1 січня 2017 року буде запущений електронний кабінет платника податків. Це нововведення спростить процедуру адміністрування податків і взаємодії платника з податковими органами.

Податкова міліція буде реорганізована у Фінансову поліцію.

Адміністрацію баз даних податкової інформації, яка зібрана у рамках реалізації положень НКУ, здійснює Міністерство Фінансів України.



Оксана ОлеховаДиректор Групи міжнародного оподаткування КПМГ в Україні

Андрій КрякушинМенеджер Групи міжнародного оподаткування КПМГ в Україні

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини