Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для кредитних операцій запропоновано впровадити режим "безпечної гавані"

27 грудня 2016, 11:01
903
0
Реклама

Банківське співтовариство зацікавлене у впровадженні режиму "безпечної гавані" для кредитних операцій в Україні з метою податкового контролю за цінами, кредитними і депозитними ставками, у рамках законодавства України по трансфертному ціноутворенню. Це може значно спростити процес формування фінансової звітності для банків.

Для кредитних операцій "безпечна гавань" - це діапазон процентних ставок, тобто мінімальне і максимальне значення, в межах якого ставка в контрольованій операції вважається ринковою. Тобто, якщо ціна в контрольованій операції знаходиться в межах діапазону "безпечної гавані", то банку не треба проводити економічний аналіз для документації по ТЦО, що істотно зменшує витрати.

Крім того, застосування режиму "безпечної гавані" для кредитних операцій надає упевненості платникам податків, адже ціна в контрольованій операції буде прийнята податковими органами. У свою чергу, фіскальним органам це дає можливість концентрувати увагу на тих операціях з нерезидентами, де вища вірогідність розмивання суми до оподаткування.

Оскільки у відкритих джерелах відсутня детальна інформація за розрахунком "безпечних гаваней" для кредитних операцій, її необхідно розробити і погоджувати з відповідними органами влади. Тому Незалежна асоціація банків України має намір притягнути до розробки такої методики установи інших країн, які вже мають успішний досвід в цій сфері, а також податкові органи і НБУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини