Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За землю на кладовищі слід судитися по місцезнаходженню відповідача - управління ритуальних послуг

29 листопада 2016, 17:07
2338
0
Автор:
Реклама

Земельна ділянка для розміщення місця поховання надається за рішенням уповноваженого органу в постійне користування у встановленому законом порядку відповідному спеціалізованому підприємству, установі або організації (ст. 23 Закони "Про поховання і похоронну справу"). Землі, на яких розташовані місця поховання, є об'єктами комунальної власності, які не підлягають приватизації або передачі в оренду (ст. 28 Закону).

Це роз'яснено в постанові Верховного Суду України від 9 листопада 2016 року у справі № 6-1447цс16 по позову до управління ритуальних послуг Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Київської міської держадміністрації, ритуальній службі спеціалізованого комунального підприємства "Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування" про звільнення місця поховання шляхом здійснення того, що перезахоронює. Позивачці за оплату була розширена сімейна ділянка, але на відведеному місці було здійснено поховання без її згоди як користувача місця поховання. Позивачка звернулася до підприємства із заявою про надання їй послуги - права на поховання на певній земельній ділянці, тобто предметом договору є не сама земельна ділянка, а надання послуг, пов'язаних з використанням певної земельної ділянки.

При розгляді була сформована наступна правова позиція. Оскільки позивачка не придбавала права власності на земельну ділянку, договірних стосунків відносно придбання права власності між сторонами не виникло, посилання судів на поширення правил виняткової осудності на правовідносини, що склалися між сторонами, є помилковою. Земельна ділянка не є предметом договору про надання ритуальних послуг, суперечка між сторонами виникла з приводу захисту порушеного немайнового права позивачки, тому позов має бути пред'явлений за загальним правилом частини другої статті 109 ГПКзгідно якої позови до юридичних осіб пред'являються по їх місцезнаходженню.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини