Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Експерти вирішували, як боротися з патентним троллингом

28 листопада 2016, 12:31
2552
0
Автор:
Реклама

25 листопада на платформі Міністерства юстиції України відбувся круглий стіл на тему "Протистояння "патентному троллингу" в Україні в контексті захисту прав на об'єкти інтелектуальної власності". Захід був організований Науково-дослідним центром судової експертизи з питань ІС.

Представники виконавчої влади, державних органів і наукових установ, а також провідних українських юридичних фірм обговорювали проблеми патентного троллинга і шукали оптимальні шляхи і механізми протидії.

З вітальним словом виступив заступник директора Департаменту розвитку інноваційних технологій і ІС Мінекономрозвитку Богдан Падучак. "Через 10 днів у уряді представлять законопроект відносно охорони прав на торгові марки і промислові зразки, положення якого передбачають впровадження ефективних механізмів боротьби з патентним троллингом. У рамках законопроекту запропонована процедура post grant oppositionтобто можливість оскарження виданих патентів на промислові зразки в Апеляційній палаті ГСИС, штрафні санкції для осіб, які отримали охорону з порушенням прав третіх осіб, і можливість застосування певної суми грошового стягнення", - розповів Богдан Падучак.

Про вплив патентного троллинга на митну сферу говорив Олексій Гашицкий, департамент організації митного контролю ГФС України. Він відмітив, що необхідно якнайскоріше подати в уряд законопроект про примышленных зразки і корисні моделі, який передбачить адміністративне оскарження і приведення законодавства у відповідність з нормами ЄС про охорону вказаних об'єктів.

Учасники обговорювали негативний вплив відміни можливості внесення запоруки на митниці на ситуацію з патентним троллингом в Україні. Олександр Дорошенко, заступник директора по експертній роботі Науково-дослідного інституту ІС НАПрН України, відмітив, що від патентного троллинга врятує не відновлення запоруки, а вдосконалення законодавства саме в сфері ІС, у тому числі введення адміністративного порядку оскарження прав на патенти.

"Патентний троллинг в Україні - явище інше, ніж в США і країнах Європи, і в Україні можна виділити два основні напрями патентного троллинга. Перший напрям троллинга - це реєстрація промислового зразка, патентування корисних моделей, які охороняються в інших країнах, але не були зареєстровані в Україні. Другий напрям пов'язаний з надмірно простою процедурою отримання патентів на промислові зразки і корисні моделі. Крім того, в суді на обличчя, права якого порушуються патентним тролем, покладається тягар доведення як факту порушення, так і збитку. Іноді простіше і дешевше заплатити патентному тролю, чим захищати права в судовому порядку", - розповіла Тетяна Чабанец, судовий експерт Науково-дослідного центру судової експертизи з питань ІС Мінюсту.

Інна Шатова, начальник управління правового забезпечення промислової власності ГСИС, відмітила, що удосконалення законодавства повинне торкатися не лише механізмів визнання недійсними прав на патенти або реєстрації промислових зразків, але і об'єктів ІС, які подаються з метою отримання охорони : "Слід передбачити не просто експертизу промислових зразків на критерій світової новизни, а порівняння двох зразків - це допоможе у боротьбі з патентними тролями. Крім того, необхідно посилити відповідальність саме за зловживання правами".

Про практику захисту від патентного троллинга в США розповідала Марія Ортинская, директор патентно-юридичної компанії IPStyle : "В США існують визначені рейтинги патентних тролівякі впливають на діяльність компаній, і є одним із засобів боротьби з ними. Окрім законодавчих змін, застосування таких соціальних заходів потрібне і в Україні. Наприклад, можуть бути проведені як дослідження діяльності тролів, які вплинуть на їх репутацію, так і здійснено втручання в їх діяльність з боку журналістів, громадських і урядових організацій. Нам слід бути на крок попереду, оскільки удосконалення механізмів захисту зазвичай призводить до пошуку нових можливостей для зловживань і порушень".

Антон Куц, адвокат, керівник практики вирішення конфліктів і суперечок АТ Juscutum, вважає: "Сьогодні законодавство на стороні патентного троля. Боротьба з ними - довгий і витратний процес. Поки не буде нових законодавчих правил, бізнес платитиме тролям, а не воювати з ними".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини