Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спрощений доступ українського бізнесу до валютних кредитів за участю ЭКА

23 листопада 2016, 11:19
794
0
Реклама

Національний банк України полегшив українському бізнесу умови для припливу кредитних ресурсів в іноземній валюті і удосконалив механізм запобігання їх відтоку за межі України.

З цією метою постановою Правління НБУ від 22 листопада № 404 внесені зміни в Положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам.

Документом зроблено виключення із загального порядку контролю за дотриманням максимальної процентної ставки за зовнішніми кредитами або позиками, які резидент-позичальник (як підприємство, так і фінансова установа) притягає від нерезидента-кредитора за участю експортно-кредитного агентства (ЭКА).

Зараз НБУ здійснює контроль, щоб вартість зовнішніх приватних запозичень у формі кредитів або позик в інвалюті не перевищувала граничний розмір ( розмір максимальних процентних ставок, які встановлені постановою НБУ від 03.08.2004 № 363). Але надалі під час такого контролю за розміром виплат резидента за користування кредитом не враховуватимуться платежі, які резидент робить нерезиденту для відшкодування фактичних витрат нерезидента по оплаті послуг (винагороди, премії, комісії і тому подібне) ЭКА. При цьому ЭКА повинно бути в переліку, приведеному на офіційному сайті ОЭСР.

Очікується, що такий крок розширить можливості для доступу резидентів до зовнішніх кредитних ресурсів, що надаються за участю ЭКА.

Також Нацбанк додатково передбачив проведення банками аналізу джерел походження засобів в іноземній валюті у резидентів (що не мають статусу фінансової установи), які мають намір використовувати цю валюту для надання позик нерезидентам. Така міра зробить неможливим використання резидентами-підприємствами інвалюти, яка була отримана в якості кредиту або позики, для надання позики нерезиденту за межами України на підставі індивідуальної ліцензії НБУ.

Постанова набуває чинності з 30 листопада 2016 року.

Джерело: НБУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини