Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Винуватець ДТП платитиме, незважаючи на страховку

16 листопада 2016, 09:02
7755
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 26 жовтня 2016 року розглянув справу № 6-954цс16 про відшкодування збитку, нанесеного дорожньо-транспортною подією.

При розгляді Суд підтвердив правову позицію у справі № 6-2808цс15згідно якої потерпілий в ДТП може вимагати відшкодування збитку у причинителя шкоди, не дивлячись на те, що її відповідальність застрахована.

Потерпілому як кредиторові належить право вимоги в обох видах зобов'язань - деліктному і договірному. Він вільно, на власний розсуд вибирає спосіб здійснення свого права :

а) шляхом звернення вимоги виключно до особи, що заподіяла збиток, про відшкодування цього збитку;

б) шляхом звернення до страховика, у якого особа, що заподіяла збиток, застрахувала свою громадянську відповідальність, з вимогою про виплату страхового відшкодування;

в) шляхом звернення до страховика і надалі до особи, що заподіяла збиток, за наявності передбачених статтею 1192 ГК підстав.

Потерпілий має право відмовитися від свого права вимоги до страховика і отримати повне відшкодування збитку від особи, яка його нанесла, в межах деліктного зобов'язання незалежно від того, чи застрахована цивільно-правова відповідальність особи, що заподіяла збиток. У такому разі особа, що заподіяла збиток, цивільно-правова відповідальність якого застрахована, після задоволення вимоги потерпілого не позбавлено права захистити свій майновий інтерес за договором страхування і звернутися до свого страховика за договором з відповідною вимогою про відшкодування засобів, виплачених потерпілому, в розмірах і об'ємі згідно із зобов'язаннями страховика як сторони договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

Якщо потерпілий звернувся до страховика і отримав страхове відшкодування в розмірі, який в повному об'ємі відшкодовує заподіяний збиток, деліктне зобов'язання між потерпілим і особою, що заподіяла збиток, припиняється відповідно до статті 599 ГК виконанням, проведеним належним чином.

У справі, що переглядаєтьсявстановивши, що позивач звернувся до суду з позовом до особи, що заподіяла збиток, і просив стягнути з відповідача грошові кошти у відшкодування збитку, заподіяного ДТП, суди не забезпечили реалізації абсолютного права позивача на відшкодування цієї шкоди безпосередньо особою, кго що заподіяло, - відповідачем, по підставах, передбачених законом (статті 1192 ГК).

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини