Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реструктуризація краще банкрутства : експерти обговорили Закон на Фінансовому форумі ААУ

24 жовтня 2016, 12:30
1627
0
Реклама

21 жовтня відбувся І Фінансовий форум ААУ, на якому адвокатура, бізнес і представники влади обговорили актуальні питання у сфері фінансів, фінансово-правові аспекти ведення бізнесу, питання реструктуризації, оподаткування і так далі

Перспективи банківської сфери і финрынка

Юристам, які працюють у фінансовій сфері, живеться непросто. Адже в Україні будувати бізнес складно через неможливість управління рисками внаслідок непередбачуваності як законодавця, так і судової практики. Ось, приміром, введення монополії адвокатів дуже сильно "напружило" юристів, працюючих у банках, які без адвокатського свідоцтва незабаром не зможуть представляти банки в судахрозповів замголови правління, начальник юрдепартамента "Укрсиббанку" Сергій Панов. У зв'язку з цим юрист нагадав про законодавчі ініціативи по встановленню ціни позову, яка б давала можливість судитися без адвоката (законопроект № 5221). Банкам важливо, щоб немайнові спори були покриті цими змінами, адже такі спори для банків складніші, ніж майнові. У будь-якому випадку, після реалізації норм про адвокатську монополію посилиться взимодействие инхаусов і адвокатів, і до цього слід готуватися обом сторонам.

Недосконалість судової системи веде до пошуків альтернативних способів рішення суперечок, зокрема, мова про третейських судах. Як розповів глава Третейського суду при Незалежній асоціації банків України Андрій Гайченко, на сьогодні третейські суди цікаві в основному банкам. Хоча, на думку експерта, у третейських судів безліч переваг - вони зручні територіально, третейський збір набагато менший за судовий, терміни прийняття і виконання рішень коротші, складніше затягнути справу. Намагаючись спростувати думку про те, що третейські суди створюються як "кишенькові", А. Гайченко відмітив, що змусити третейського суддю винести незаконну ухвалу набагато складніше, оскільки у нього немає ніякого суддівського імунітету, і він більше ризикує. Тому треба надати можливість рішення третейськими судами справ з участю не лише юридичних, але і фізичних осіб, і по-новому оцінити позитивні сторони третейського судочинства в Україні, вважає А. Гайченко.

Цікавий факт повідомила юрист Eltoma Corporate Services Аліна Куликовська, кажучи про структуризацію бізнесу, - виявляється, Україна є першою в Європі державою, яка повністю відкрила інформацію про власників бенефіціарів. Та все ж незважаючи на деякі передові ініціативи, українському бізнесу все ще складно прийняти європейські вимоги до комплаенсу та ін. Але до деофшоризации завдяки посиленню обміну податковою інформацією між країнами варто готуватися вже зараз.

Виступив на Форумі і представник законодавчої влади - народний депутат Руслан Демчак. Замголови Комітету ВР по фінансовій політиці порадив адвокатам ознайомитися із законопроектами, що кардинально міняють ринок финуслуг в Україні, зокрема, № 3498 про регульовані ринки і деривати.

Реструктуризація краще банкрутства

Багато уваги на Фінансовому форумі приділялося Закону "Про фінансову реструктуризацію"який нещодавно набув чинності. Керівний партнер Force&Right Legal Group, адвокат Марина Кривошей відмітила, що великим плюсом Закону є його пріоритетність перед Законом про банкрутство. Тобто, якщо розпочата процедура реструктуризації, процедури банкрутства вже не застосовуватимуться. У даному контексті головна роль адвокатів - допомогти клієнтові вибрати оптимальний спосіб вирішення проблеми з боргами, врятуватися від банкрутства.

Реструктуризація краще банкрутства, оскільки проходить "тихо", за домовленістю, добровільно, а при примусовому стягненні йде справжня війна між кредитором і боржником, вважає Микола Лихачев, керівник практики M&A АТ "Спенсер і Кауфманн". Експерт відмітив, що реструктуризація - це "ручна робота", до кожного клієнта підхід буде індивідуальнимі вести діалог завжди краще, ніж воювати.

Втім, Закон доки не реалізується, оскільки не створені необхідні органи і так далі. Особливо важливо детально врегулювати питання діяльності арбітражного комітету. Тут можливі суперечки про підвідомчість, проблеми з примусовим виконанням рішень, відмітив Артур Мартыненко, партнер Force&Right Legal Group. Але доки практики немає, і перші процедури фінансової реструктуризації покажуть, що треба підкоригувати в Законі.

Замдиректора Депатамента реструктуризації заборгованості "Ощадбанку" Ольга Билай, яка брала участь в розробці Закону, додала, що треба затвердити арбітражний регламент, а також список арбітрів (вимоги до них повинні з'явитися незабаром). Важливе те, що Закон буде рятувати не безнадійних, а перспективних боржниківякі в перспективі зможуть розвивати економіку України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини