Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

7 жовтня 2016, 11:11
3645
0
Реклама

1. Ухвалений антирейдерський Закон

Верховна Рада 6 жовтня ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно і захисту прав власності". Посилюється уголовня і адміністративна відповідальність причетних до захоплення майна. ЭЦП надаватиметься виключно при особистій присутності підписантів, у тому числі посадовців підприємств. Реєстратори використовуватимуть виключно захищений носій особистих ключів. Реєстратор зобов'язаний буде повідомити про плановану дію власника майна, який зможе заборонити здійснення такої дії. При реєстрації бізнесу і нерухомості власник за бажанням зможе отримати паперовий документ.

2. Бізнес перевірятимуть на екологічність

Ухвалений Закон "Про оцінку дії на довкілля", що зобов'язує компанії, які хочуть працювати на тій або іншій території, проходити оцінку наслідків дії на довкілля. Крім того, Закон забезпечить участь громадськості в обговоренні і розвитку територій. Також ухвалений Закон "Про стратегічну екологічну оцінку", яким встановлюється механізм обліку екологічних чинників в розробці і прийнятті проектів документів держпланування. Така оцінка повинна проводитися в сфері з/х, енергетики, промисловості і так далі

3. Кабмін погоджував податковий законопроект Мінфіну

5 жовтня уряд схвалило і передасть у ВР запропонований Мінфіном антикорупційний законопроект по вдосконаленню податкової системи. Зокрема, законопроект передбачає спрощення адміністрування податків, введення податкових канікул на 5 років для новоствореного малого бізнесу, впровадження прозорого відшкодування ПДВ через єдиний реєстр, передачу баз даних від ГФС в Мінфін, ліквідацію податкової міліції і так далі

4. Мобільні пристрої прирівняють до касових апаратів

ВР прийняла за основу законопроект № 4117 відносно лібералізації готівкових розрахунків. Передбачається встановити поняття розподіленої комп'ютерно-касової системи, що дозволить використовувати як термінал звичайні пристрої широкого споживання - планшети, смартфони, ноутбуки, комп'ютери. В результаті підприємці зможуть понизити витрати на придбання РРО.

5. Мораторій на продаж з/х земель продовжений до 2018 року

6 жовтня ВР ухвалила Закон про внесення змін до Перехідних положень Земельного кодексу. На 1 рік - до 1 січня 2018 року - подовжується термін дії мораторію на продаж або інший спосіб відчуження земель сільськогосподарського призначення. Термін дії раніше встановленого мораторію повинен був витекти 1 січня 2017 року.

6. Набули чинності закони про приватних виконавців

5 жовтня набули чинності Закон "Про старанне виробництво" і Закон "Про органи і осіб, що здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів". Разом з державними почнуть функціонувати приватні виконавці, але ці положення вводяться в дію через 3 місяці. Мінюст забезпечить ведення Єдиного реєстру приватних виконавців. Передбачається електронна реєстрація документів, повна фіксацію процесуальних рішень і старанних дій в автоматизованій системі і так далі. У новій редакції викладений перелік майна, на яке не може бути обернене стягнення по старанних документах. Також набули чинності супутні нормативно-правові акти. Органи ГИС прододжают виконувати рішення, початі до набуття чинності законів.

7. Рада має намір ввести пільги для індустріальних парків

Прийнятий за основу законопроект № 2554а-дяким пропонується встановити строком на 10 років особливості оподаткування податком на прибуток учасників індустріальних парків, надати можливість розстрочки строком на 5 років сум ПДВ і так далі. Також прийнятий за основу законопроект № 2555а-дяким пропонується визначити перелік устаткування і комплектуючих, які ввозяться ініціаторами створення і компаніями індустріальних парків, що управляють, без сплати митних платежів для облаштування таких індустріальних парків і здійснення госпдіяльності.

8. Добродійні sms і дзвінки звільнені від оподаткування

Верховною Радою 6 жовтня ухвалений Закон про створення сприятливих умов для впровадження добродійних телекомунікаційних повідомлень (голосове, текстове повідомлення, набір певного номера, використання сигналів тонового набору). Оператор телекомунікацій зможе перераховувати усі засоби, заявлені абонентом добродійного повідомлення, відповідному бенефіціару. Також ухвалений Закон про внесення змін до Податкового кодексу, яким передбачено звільнити від оподаткування ПДВ операції оператора телекомунікацій за поданням телеком-услуг в частині здійснення добродійного телекомунікаційного повідомлення на добродійні цілі.

9. Заплановано змінити правила працевлаштування іноземців

Радою прийнятий за основу законопроект № 4541яким передбачається врегулювати на рівні закону базові аспекти оформлення дозволу на застосування праці іноземців і посвідки на проживання; надати право отримувати посвідку на проживання в Україні іноземним інвесторам, які мають істотну участь в українських підприємствах, але не працевлаштовані на підприємстві.

10. Оновлений держреєстр РРО

Новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій затверджений наказом ГФС № 813. Деякі види РРО додані в перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена. Також оновлені версії програмного забезпечення багатьох РРО, термін дії яких добігав кінця.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини