Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оновлений порядок визначення функціональних можливостей інваліда

7 вересня 2016, 17:32
728
0
Автор:
Реклама

Минсоцполитики наказом від 26 липня 2016 роки № 822 виклало в новій редакції Порядок визначення функціональних можливостей інваліда, дитини-інваліда, іншої особи з порушеннями функцій нижніх кінцівок.

Порядок встановлює процедуру визначення функціональних можливостей осіб з порушеннями функцій нижніх кінцівок, що потребують забезпечення протезно-ортопедичними виробами.

Для визначення міри функціональних можливостей використовується 5-ступінчаста система.

міра 0 (абсолютні обмеження) - нездатність до пересування. Обличчя з порушеннями функцій нижніх кінцівок не здатне пересуватися самостійно (окрім подвійних ампутацій) або за допомогою протезно-ортопедичного виробу внаслідок важкого фізичного і психічного стану. При таких обставинах протезування не робиться (пересування - за допомогою крісла колісного);

міра I (значні обмеження) - здатність до пересування в приміщенні з додатковою опорою, на протезі. Обличчя з порушеннями функцій нижніх кінцівок здатне або має потенціал пересуватися за допомогою протезно-ортопедичного виробу з невеликою швидкістю тільки в межах приміщення (тривалість і відстань пересування обмежені). При таких обставинах метою протезування є відтворення здатності стояти і обмеженій здатності пересуватися в приміщенні з додатковою опорою;

міра II (помірні обмеження) - необмежена здатність до пересування в приміщенні і обмежена здатність до пересування поза приміщенням. Обличчя з порушеннями функцій нижніх кінцівок здатне або має потенціал обмежено пересуватися за допомогою протезно-ортопедичного виробу у відкритому просторі з невеликою швидкістю, долаючи такі незначні перешкоди, як бордюри, окремі східці, нерівності грунту (швидкість і відстань пересування обмежені). При таких обставинах метою протезування є відтворення здатності стояти, пересуватися в приміщенні і обмеженій здатності пересуватися поза приміщенням;

міра III (легкі обмеження) - необмежена здатність до пересування поза приміщенням / необмежене переміщення у відкритому просторі. Обличчя з порушеннями функцій нижніх кінцівок здатне або має потенціал пересуватися за допомогою протезно-ортопедичного виробу зі швидкістю від середньої до високої, а також змінювати швидкість і долати більшість перешкод довкілля. Крім того, особа з порушеннями функцій нижніх кінцівок здатна пересуватися на пересіченій місцевості, може займатися професійною і іншими видами діяльності (швидкість і відстань пересування мають несуттєві обмеження). При таких обставинах метою протезування є відтворення здатності стояти і здібності до необмеженого пересування в приміщенні і поза ним;

міра IV (немає обмежень) - необмежена здатність до пересування без додаткової опори поза приміщенням з особливо високими вимогами. Обличчя з порушеннями функцій нижніх кінцівок здатне або має потенціал необмежено пересуватися у відкритому просторі (швидкість руху і відстань, на яку вона може пересуватися, необмежені). При таких обставинах метою протезування є відтворення здатності стояти і необмеженій здатності пересуватися в приміщенні і поза ним з особливо високими вимогами.

Міра визначається в 4 етапи:

1) оцінювання чинників, які впливають на функціональність особи з порушеннями функцій нижніх кінцівок;
2) оцінка функціональних можливостей людини з порушеннями функцій нижніх кінцівок без протеза;
3) оцінка потенційних функціональних можливостей людини з порушеннями функцій нижніх кінцівок з протезом;
4) визначення міри функціональних можливостей людини з порушеннями функцій нижніх кінцівок.

Визначення міри функціональних можливостей людини з порушеннями функцій нижніх кінцівок (IV етап) проводиться шляхом аналізу результатів I етапу з урахуванням оцінки, проведеної на II (первинного протезування) і III (для повторного протезування) етапах.

У разі поводження особи з порушеннями функцій нижніх кінцівок з протезно-ортопедичним виробом, не придатному до експлуатаціїфункціональні можливості оцінюються по встановленій формі.

Незалежно від результатів оцінки IV міру функціональних можливостей визначають особам, що брали участь в АТО і забезпеченні її проведення і втратили функціональні можливості кінцівки або кінцівок.

Фонд соціального захисту інвалідів і його територіальні відділення мають право здійснювати огляд документівна підставі яких була визначена міра функціональних можливостей.

Також в новій редакції викладені форми:

- замовлення на виготовлення протезно-ортопедичного виробу;

- картки протезування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини