Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

2 вересня 2016, 13:25
3418
0
Реклама

1. Працедавці отримають компенсацію за працевлаштування учасників АТО

Закон № 1436 - VIIIяким учасники АТО внесені в перелік категорій громадян, що мають додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню, набув чинності 30 серпня. Зміни торкаються тільки осіб, що знаходяться на обліку як безробітні. Таким чином, працедавцеві, який працевлаштує на нове робоче місце (по напряму держслужби зайнятості) вказаних осіб терміном не менше чим на 2 року, щомісячно компенсуються фактичні витрати у розмірі ЕСВ.

2. Затверджений план дерегуляции госпдіяльності

Урядом затверджений новий План заходів по дерегуляции господарської діяльності на 2016-2017 роки. План налічує 11 розділів, 114 завдання. Передбачається спрощення процедурних питань ведення бізнесу, розширення можливостей суб'єктів господарювання на участь в наданні публічних послуг, спрощення митного, податкового регулювання і представлення звітності, вдосконалення процедур технічного регулювання госпдіяльності і так далі

3. Визначений порядок отримання ліцензій онлайн

Кабмін ствердив Порядок представлення документів в електронному вигляді в орган ліцензування і видачі ним документів в електронному вигляді. Передбаченощо електронні документи подаються через Єдиний держпортал админуслуг, із застосуванням ЭЦП. Заявник повідомляється про прийняте рішення шляхом напряму йому в особистий кабінет повідомлення і копій документів, що сканують. Органам ліцензування дано два місяці для затвердження шаблонів електронних документів.

4. Бізнес може достроково реструктуризувати валютний борг для збільшення капіталу

1 вересня набуло чинності постанова НБУ № 375згідно з яким можна скорочувати терміни повернення клієнтом-резидентом, який не є банком, кредиту або позики в інвалюті на користь нерезидента у разі, коли здійснюється реструктуризація заборгованості, при якій вимоги по основній сумі кредиту або позики зараховуються як додатковий вклад нерезидента в статутний капіталу резидента. Зміни діятимуть до до 14 вересня.

5. Вирішено впровадити екстериторіальність узгодження проектів землеустрою

Територіальний орган Госгеокадастра, який здійснює узгодження проекту землеустрою, визначатиметься автоматично. Про це йде мова в постанові Кабміну про впровадження екстериторіальності узгодження проектів землеустрою по відведенню земельної ділянки. Таким чином, якщо технічна документація представлена в одному районі, то її розгляд може бути здійснений в іншому - по вибору електронної системи. Мета - боротьба з корупцією.

6. Забудовникам дозволили подавати заяви по держреєстрації в електронній формі

Порядок держреєстрації прав на нерухомість викладений в новій редакції згідно з постановою КМУ № 553. Впроваджується інформаційна взаємодія держреєстру прав на нерухомість і реєстру документів по будівництву. Відомості про документ, який свідчить прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкту, держреєстратор отримуватиме онлайн з реєстру. Також визначений перелік заяв для держреєстрації прав на нерухомість, які можуть подаватися в електронній формі, - зокрема, таке право надане забудовникам.

7. Продовжений термін введення ліцензування міжнародних вантажоперевезень

Постановою Кабміну № 537 термін введення ліцензування міжнародних вантажних перевезень продовжений з 6 до 10 місяців, щоб бізнес в спокійному темпі зміг виконати Ліцензійні умови. Таке рішення прийняте, оскільки за виділений час не усі перевізники встигли отримати ліцензії, а ліцензіати - подати в орган ліцензування документи і відомості про приведення своєї діяльності у відповідність з умовами.

8. Затверджені правила виробництва органічної рослинної продукції

Кабмін 31 серпня ствердив Детальні правила виробництва органічної продукції (сировини) рослинного походження. У документі встановлені загальні вимоги по сівозміні, обробці грунту, відбору насінно-посадочного матеріалу, добриву з/х культур, засобах захисту рослин, вирощуванню грибів і тому подібне. Прийняття Правил дозволить якісно сертифікувати органічну продукцію.

9. Провайдерів зобов'яжуть чітко вказувати в договорах інформацію про швидкість Інтернету

НКРСИ затвердила зміниякими встановлюється обов'язок постачальника послуг доступу до Інтернету вказувати в договорах чітке і зрозуміле пояснення мінімальної, як правило, доступній і максимальній швидкості передачі даних для трафіку, що входить і витікаючого, при використанні фіксованих мереж, або розрахунковою максимальною і рекламованою швидкостей для послуг доступу в Інтернет в мобільних мережах. Зміни набудуть чинності з 2017 року.

10. Мінюст підготував антирейдерські зміни

Мінюст розробив зміни в законодавство у сфері реєстрації бізнесу і нерухомості з метою попередження рейдерства. Планується: посилення карної і адміністративної відповідальності як заявника, так і реєстратора; ЭЦП надаватиметься виключно при особистій присутності; реєстратори перевірятимуть судові рішення в реєстрі; продовження удвічі терміну подачі скарги в комісію та ін.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини