Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції ВСУ

Реклама

Верховний Суд України

Судова палата у цивільних справах

Суд не визнає поручительство припиненим, якщо є рішення про стягнення боргу з поручителя

Розглянувши справу № 6-1199цс16Суд роз'яснивщо якщо рішенням суду, що набрало законної сили, задоволені вимоги кредитора до поручителя, немає підстав для застосування положень частини 4 ст. 559 ГК. Згідно з цією нормою поручительство припиняється після закінчення терміну, встановленого в договорі поручительства. У разі, якщо такий термін не встановлений, поручительство припиняється, якщо кредитор впродовж 6 місяців з дня настання терміну виконання основного зобов'язання не пред'явив вимоги до поручителя. Якщо термін основного зобов'язання не встановлений або встановлений моментом пред'явлення вимоги, поручительство припиняється, якщо кредитор не пред'явив позову до поручителя впродовж одного року з дня укладення договору поручительства.

Квартира, що переобладнується з іпотечного нежитлового приміщення, залишається в іпотеці

Розглянувши справу № 6-1213цс16Суд роз'яснивщо у разі переходу права власності на предмет іпотеки від іпотекодавця до іншої особи, іпотека є дійсною для набувача відповідного нерухомого майна, навіть у тому випадку, якщо до його відома не доведена інформація про обтяження майна іпотекою. Обличчя, до якого перейшло право власності на предмет іпотеки, придбаває статус іпотекодавця і має усі його права і несе усі його обов'язки за іпотечним договором в тому об'ємі і на тих умовах, які існували до вступу його у права власності на предмет іпотеки. Переобладнувана з нежитлового приміщення квартира не є знову створеним об'єктом нерухомого майна, оскільки створена з прив'язкою до вже існуючої закладеної нерухомості, з використанням її функціональних елементів.

На присуджені, але неоплачені суми налічуються 3% річних і інфляційні втрати

При розгляді справи № 6-1946цс15 Суд дійшов висновкущо дія статті 625 ГК поширюється на усі види грошових зобов'язань, якщо інше не передбачене спеціальними нормами, регулюючими громадські стосунки з приводу виникнення, зміни або припинення окремих видів зобов'язань. На підставі судового рішення між сторонами виникло грошове зобов'язання у зв'язку із стягненням компенсації долі права власності в нерухомому майні. Невиконання такого зобов'язання обумовлює застосування положень частини другої статті 625 ГК.

Якщо боржник віддав борг за рішенням суду, іпотека припиняється

Розглянувши справу № 6-118цс16Суд роз'яснивщо іпотека припиняється у разі припинення основного зобов'язання, зокрема, на підставі виконання. При цьому законодавство не вимагає від іпотекодавця будь-яких дій, пов'язаних з припиненням іпотеки оскільки іпотека, за відсутності іншої обгрунтованої заборгованості припиняється за фактом припинення виконанням основного зобов'язання. Отже, за відсутності обгрунтованої заборгованості позичальника і вимог кредитора на момент виконання рішення суду про дострокове стягнення заборгованості і припинення у зв'язку з цим основного зобов'язання іпотека припиняється.

Власника обов'язкової частини в спадку і його сім'ю не можна виселити

При розгляді справи № 6-3095цс15 Суд дійшов висновкущо члени сім'ї спадкоємця, що отримав свідоцтво на спадок, мають нарівні з власником право користування житлом.

Судова палата у адміністративних справах

Спори, що виникають на стадії ліквідації банку, підвідомчі госпсудам

Розглянувши справу № 21-286а16Суд дійшов висновкущо якщо банк знаходиться в процедурі ліквідації у зв'язку з визнанням його неплатоспроможним, суперечка, що виникла між вкладником і уповноваженим обличчям ФГВФЛ, повинна розглядатися за правилами господарського судочинства. Закриваючи виробництво, Суд послався на постанову від 16 лютого 2016 року у справі № 21-4846а15згідно з яким на спори, що виникають на стадії ліквідації (банкрутства) банку не поширюється юрисдикція адміністративних судів.

Нормативні акти можна оскаржити впродовж півроку з дня публікації

При розгляді справи № 800/191/16 Суд роз'яснивщо за правилами частин першої і другої статті 99 КАС для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод і інтересів встановлений 6-місячний термін, який обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинно було дізнатися про порушення своїх прав, свобод і інтересів. Таким чином, укази Президента про НКРЭКУ слід було оскаржити ще в 2014 році - з моменту їх публікації в Офіційному віснику Президента. Саме тоді слід було дізнатися про порушення своїх прав, свобод і інтересів.

Працівники апарату судів не можуть отримувати більше, ніж дозволив Кабмін

При розгляді справ № 820/4648/15, № 820/4653/15, № 818/3372/15 Суд дійшов висновкущо оскільки з 26 жовтня 2014 року по 9 вересня 2015 року Кабмін не вносив зміни в постанова відносно розмірів окладів працівників апарату судузаконами про Держбюджет 2014 і 2015 витрат на реалізацію положень нових законів не передбачено, територіальні управління ГСА як розпорядники бюджетних коштів не мали правових підстав для перерахунку і виплати заробітної плати працівників апарату суду за межами витрат державного бюджету на оплату праці таких працівників в розмірах інших, чим встановлено Кабінетом Міністрів.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини