Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які спрощення отримають уповноважені економічні оператори?

7 червня 2016, 16:44
1375
0
Реклама

У парламенті зареєстрований урядовий законопроект № 4777 про внесення змін до Митний кодекс відносно уповноваженого економічного оператора і спрощень митних формальностей.

Згідно з проектом статус уповноваженого економічного оператора надається виключно підприємству, яке є резидентом, шляхом видачі сертифікату УЭО.

Підприємству можуть бути видані наступні види сертифікату:

1) на спрощення митних процедур;

2) по надійності і безпеці.

Вид сертифікату підприємство вибирає самостійно. Сертифікат видається ГФС, якщо підприємство відповідає таким критеріям:

1) дотримання положень законодавства України, у тому числі з питань державної митної справи;
2) задовільна система ведення комерційної і транспортної документації;
3) платоспроможність;
4) забезпечення практичних стандартів компетенції або професійної кваліфікації (тільки для сертифікату на спрощення митних процедур);
5) дотримання стандартів надійності і безпеки (тільки для сертифікату з надійності і безпеки).

Сертифікат видається безкоштовно, діє безстроково, але в деяких випадках його дія може бути зупинена або сертифікат може бути анулюваний.

УЭО, якому наданий сертифікат на спрощення митних процедурможе отримати дозвіл такими спецспрощеннями:

- загальна фінансова гарантія або звільнення від гарантії;
- процедура спрощеного декларування;
- самостійне накладення пломб спеціального типу;
- звільнення від необхідності установки митницею відправлення обов'язкового маршруту переміщення;
- уповноважений вантажовідправник;
- уповноважений вантажоодержувач;
- процедура випуску товарів по місцезнаходженню.

УЭО, якому наданий сертифікат з надійності і безпекиможе користуватися такими спецспрощеннями:

- представляти коротку ввізну декларацію зі зменшеним переліком відомостей
- до моменту переміщення товарів через митний кордон України отримувати повідомлення органу прибутків і зборів про те, що відповідні товари і транспортні засоби комерційного призначення на підставі результатів аналізу ризиків по короткій ввізній декларації вибрано для проведення митного огляду в пункті пропуску (пункті контролю) через державний кордон України. Орган прибутків і зборів може проводити митний огляд без відправки уповноваженому економічному операторові повідомлення.

Уповноваженому економічному операторові (перевізникові, декларанту, митному брокерові і так далі), що має сертифікати, надаються наступні спеціальні спрощення:

- виконання митних формальностей відносно товарів, транспортних засобів комерційного призначення в першочерговому порядку;
- зниження міри ризику автоматизованою системою митного оформлення для визначення переліку митних формальностей при здійсненні митного оформлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення;
- використання спеціально визначеної, у разі наявності, смуги руху в пункті пропуску через держкордон України для переміщення автотранспортних засобів комерційного призначення;
- використання національного логотипу УЭО.

Також урядом поданий связанны законопроект № 4776 про внесення змін до Податковий кодекс відносно особливостей оподаткування операцій по ввезенню на митну територію України товарів уповноваженими економічними операторами.

Передбачається законодавчо врегулювати дату виникнення зобов'язань по сплаті ПДВ і акцизного податку при використанні нового типу митної декларації - спрощеній митній декларації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини