Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінена Конституція в частині правосуддя

2 червня 2016, 13:51
17204
50
Автор:
Реклама

2 червня потім ухвалення нового Закону про судоустрій і статус суддівякий забезпечує імплементацію змін в Конституцію, Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до Конституції України (відносно правосуддя)" (президентський законопроект № 3524).

За ухвалення Закону проголосувало 335 депутатів.

Закон міняє статус суддів, порядок їх призначення, відповідальність, зводить суддівський імунітет до функціонального, встановлює монополію адвокатури на представництво в судах, вводить інститут конституційної скарги. Крім того, урізаються функції прокуратури.

Передбачений перехідною період для імплементації змін. Так, представництво виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді і судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року. Представництво органів державної влади і органів місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами здійснюється з 1 січня 2020 року. Представництво в суді в процесах, початих до набуття чинності Закону "Про внесення змін до Конституції України (відносно правосуддя) ", здійснюється за правилами, що діяли до набуття чинності, - до прийняття у відповідних справах остаточних судових рішеньякі не підлягають оскарженню.

Зміни набувають чинності через 3 місяці з дня, що йде за днем публікації, окрім частини шостої статті 124 Конституції, яка набуває чинності через 3 року після публікації.

З дня набуття чинності Закону :

- призначення, припинення повноважень і звільнення суддів здійснюється відповідно до змін;
- члени Вищої ради юстиції, призначені до набуття чинності Закону, здійснюють повноваження членів Вищої ради правосуддя впродовж терміну їх повноважень, які не можуть тривати довше, ніж до 30 квітня 2019 року;
Міністр юстиції і Генеральний прокурор припиняють свої повноваження членів Вищої ради юстиції.

З'їзд суддів України обирає 3-х членів Вищої ради правосуддя не пізніше за 3-і місяці після набуття чинності відповідає Закону про Вищу раду правосуддя.

Верховна Рада впродовж 30 днів з дня набуття чинності Закону передає уявлення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і відповідні документи про обрання суддів безстроково, які не були розглянуті Верховною Радоюу Вищу раду правосуддя для розгляду питання про призначення судді на посаду.

Матеріали і представлення УСЮ про призначення суддів строком на 5 років, не розглянутих до дня набуття чинності Закону, повертаються у Вищу раду правосуддя для вирішення питання про призначення суддів на посади відповідно до зміненої Конституції.

Марина Ясинская



Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини