Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про позовну давність в спорах з прокурором про землю

31 травня 2016, 15:26
2070
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 18 травня 2016 року розглянув справу 6-3079цс15 за позовом прокурора в інтересах держави до Бердянської міськради, Управління Госземагентства у Бердянському районі Запорізької області, власникові ділянки про визнання частково незаконним і відміні рішення міськради, визнанні недійсним держакту на право власності на земельну ділянку, відміні його держреєстрації, зобов'язанні її відмінити і повернути земельну ділянку.

Рішення касаційної інстанції переглядалося за заявою про його невідповідність викладеному в справі № 6-68цс15 правовому укладенню ВСУ.

Приймаючи постанову від 16 вересня 2015 року судові палати у цивільних і господарських справах ВСУ відмітили, що стаття 268 Цивільного кодексу передбачає виключення із загального правила про поширення позовної давності на усі цивільні правовідносини і визначає вимоги, на які позовна давність не поширюється. Зокрема, в пункті 4 частини першої статті (в редакції до набуття чинності Закону від 20 грудня 2011 року № 4176 - VI "Про внесення змін до деяких законів України відносно вдосконалення порядку здійснення судочинства") передбачено, що на вимогу власника або іншої особи про визнання незаконним правового акту органу державної влади, органу влади АР Крим або органу місцевого самоврядування, яким порушено його право власності або інше речове право, позовна давність не поширюється. Проаналізувавши пункт 4 частини першої статті 268 ГК, Суд сформував правове укладення, згідно з яким вказана норма спрямована на захист власників і інших осіб, які мають речові права на майно, від неправомірних дій органів державної влади або органів місцевого самоврядування, тому не може поширюватися на випадки звернення до суду прокурора з позовом в інтересах держави. При цьому ВСУ погодився з висновками судів попередніх інстанцій про те, що дія Закону № 4176 - VI не поширюється на спірні правовідносини, оскільки цей Закон ухвалений після витікання позовної давності.

Підтверджуючи правильність такого висновку, Судова палата у цивільних справах ВСУ виходила з того, що вказана правова позиція торкалася спірних правовідносин, що виникають по оскарженню державою правових актів органів державної влади, і грунтувалася на тому, що держава відповідальна за прийняті його органами незаконні правові акти і несе ризик закінчення терміну позовної давності на оскарження ним (державою) незаконних правових актів державних органів, якими порушено право власності або інше речове право.

Проте в справі вимоги прокурора, що переглядається, обгрунтовуються порушенням права власності держави на землю з боку органу місцевого самоврядування. При цьому суди, з'ясувавши питання закінчення терміну позовної давності, дійшли висновку про те, що такий термін на звернення до суду з позовом прокурором не пропущено і до спірних правовідносин підлягає застосуванню Закон № 4176 - VI, оскільки право на звернення до суду з цим позовом виникло в січні 2010 року і на момент набуття чинності Закону № 4176 - VI (15 січня 2012 року) термін позовної давності не збіг, а тому звернення прокурора до суду з позовом в червні 2013 року відповідає вимога пункт завершальний і перехідний положення закон № 4176 - VI про право особи упродовж трьох років з дня набуття чинності справжнього Закону звернутися до суду з позовом про визнання незаконним правового акту органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, яким порушено право власності або інше речове право особи.

При таких обставинах відсутні підстави вважати, що судове рішення суду касаційної інстанції в цій справі не відповідає правовому укладенню по застосуванню пункту 4 частини першої статті 268 ГК, викладеному у постанові Верховного Суду України від 16 вересня 2015 року № 6-68цс15.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини