Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адмінсуди не блокують відбір керівників держпідприємств, - ВАСУ

23 травня 2016, 14:18
593
0
Автор:
Реклама

Вищий адміністративний суд України відреагував на звинувачення суддів (висловлене Володимиром Гройсманом на засіданні уряду 18 травня) в ухваленні рішень, блокуючих призначення керівників державних підприємств, обраних в результаті відкритих конкурсів. Прізвища суддів були обнародувані Міністром юстиції Павлом Петренко.

ВАСУ заявив, що ці звинувачення не відповідають дійсності. Адже суд не має права відмовити в прийнятті позовної заяви позивачеві, який оспорює порушення процедури проведення конкурсів, тим більше, якщо це порушує його права і інтереси. Відповідно до ст. 55 Конституції права і свободи людини і громадянина захищаються судом, кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій або бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Суди доки не прийняли жодного остаточного рішення про законність або незаконність проведення таких конкурсів і їх результатів. На цьому етапі судді виносять процедурні рішення про забезпечення позову, якщо існує очевидна небезпека спричинення шкоди правам, свободам і інтересам позивача до ухвалення рішення у адміністративній справі, або захист цих прав, свобод і інтересів стане неможливою без вжиття таких заходів, або для їх відновлення необхідно докласти значні зусилля і понести витрати, а також якщо очевидні ознаки протиправності рішення, дії або бездіяльності суб'єкта владних повноважень (ст. 117 Кодексу адміністративного судочинства).

Відносно звинувачень в надмірній оперативності ухвалення рішень ВАСУ пояснив, що відповідно до ст. 118 КАСУ клопотання про забезпечення адміністративного позову розглядається не пізніше наступного дня після його отримання і у разі обгрунтованості і терміновості дозволяється визначенням негайно без повідомлення відповідача і інших осіб, що беруть участь в справі.     

Органи судової влади неодноразово зверталися до представників старанної гілки влади з проханням не втручатися в роботу судді оскільки це розцінюватиметься не лише як грубе порушення незалежності судді, але і як прояв відвертого політичного тиску.

ВАСУ нагадав, що судові рішення є відкритими і доступними для усіх без виключення громадян на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень. У кожному рішенні вказано прізвище судді, який розглядає справу. До того ж кожен суддя персонально несе дисциплінарну відповідальність за порушення норм процесуального і матеріального права. ВАСУ жалкує, що цього не можна сказати про представників законодавчої і старанної влади, які так само притягувалися б до індивідуальної відповідальності за протиправні дії або бездіяльність.

ВАСУ виразив готовність сприяти інформуванню громадськості про тих державних діячів, посадовці і держслужбовців, які в результаті здійснення своїх владних управлінських функцій порушують права, свободи і інтереси фізичних і юридичних осіб. Зокрема, розглядається можливість розміщення у відкритих джерелах судових рішень по спорах, в яких були встановлені факти порушення прав осіб представниками державної влади, з вказівкою прізвищ конкретних посадовців.



Джерело:
ВАСУ


Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини