Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про визнання договору недійсним внаслідок помилки

13 травня 2016, 13:01
1797
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 13 квітня 2016 року розглянув справу 6-2953цс15 про визнання недійсним договори купівлі-продажу внаслідок помилки про його юридичні наслідки, відміні рішення приватного нотаріуса про державну реєстрацію прав і їх обтяжень після реєстрації права власності на спірну квартиру за відповідачем і зобов'язання приватного нотаріуса повернути оригінал свідоцтва про право власності на житлі.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

Згідно з частинами першої - третьої, п'ятої статті 203 ГК зміст угоди не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним принципам. Особа, що здійснює угоду, повинна мати необхідний об'єм цивільної дієздатності. Волевиявлення учасника угоди має бути вільним і відповідати його внутрішній волі. Угода має бути спрямована на реальне настання правових наслідків, обумовлених нею.

Відповідно до вимог частини першої статті 215 ГК основою недійсності угоди є недотримання у момент здійснення угоди стороною (сторонами) вимог, встановлених частями першою, - третьої, п'ятої і шостої статті 203 ГК.

Вирішуючи суперечку про визнання угоди недійсною суд повинен встановити наявність тих обставин, з якими закон зв'язує визнання угоди недійсною і настання певних юридичних наслідків.

По сенсу статті 229 ГК, якщо особа, що зробила угоду, помилилася відносно обставин, які мають істотне значення, така угода може бути визнана судом недійсної.

Істотне значення має помилку відносно природи угоди, прав і обов'язків сторін, таких властивостей і якостей речі, які значно знижують її цінність або можливість використання за цільовим призначенням. Помилка відносно мотивів угоди не має істотного значення, окрім випадків, встановлених законом.

Враховуючи викладене, особа на підтвердження своїх вимог про визнання угоди недійсної по підставах, визначених статтею 229 ГК, повинна довести на підставі належних і допустимих доказів наявність помилки відносно обставин, які мають істотне значення.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини