Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дружини разом з правом на гроші від продажу авто, узятого в кредит, мають солідарний обов'язок повернути борг

11 травня 2016, 15:09
1806
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 27 квітня 2016 року розглянув справу № 6-486цс16 про розділ майна подружжя.

При розгляді була сформульована наступна правова позиція.

Статтею 60 СК визначено, що майно, придбане дружинами за час браку, належить дружині і чоловікові на праві загальної спільної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба і тому подібне) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, придбана за час браку, окрім речей індивідуального користування, є об'єктом права загальної спільної власності подружжя.

Згідно частини третьої статті 61 СК, якщо одним з подружжя укладений договір в інтересах сім'ї, то гроші, які були отримані за цим договором, є об'єктом права загальної спільної власності подружжя.

Частина четверта статті 65 СК передбачає, що договір, ув'язнений одним з подружжя в інтересах сім'ї, створює обов'язки для другого з подружжя, якщо майно, отримане за договором, використане в інтересах сім'ї.

У випадку якщо при розгляді вимог про розділ загального майна подружжя буде встановлено, що один з них зробив його відчуження або використовував його на власний розсуд проти волі іншого чоловіка і не в інтересах сім'ї не на її потреби або приховав його, таке майно або його вартість враховується при діленні.

При розділі майна враховуються також борги подружжя і правовідносини по зобов'язаннях, що виникли в інтересах сім'ї.

У подружжя, окрім права загальної спільної власності на отримані грошові кошти і отриманий за рахунок останніх автомобіль, в результаті укладення кредитного договору, також виникає зобов'язання в інтересах сім'ї у вигляді повернення кредитних коштів, виконання якого дружини здійснює солідарно.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини