Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропонується посилити відповідальність за угін автомобіля

10 травня 2016, 12:01
562
1
Реклама

У парламенті зареєстрований урядовий законопроект № 4559 про внесення змін до статтю 289 Карного кодексу.

Законопроектом пропонується посилити карну відповідальність за злочинні діяння, передбачені статтею 289 УК (Незаконне заволодіння транспортним засобом), шляхом встановлення строгішого покарання за їх здійснення.

Згідно з проектом, незаконне заволодіння ТС (ч. 1 ст. 289) карається штрафом від 1000 до 3000 нмдг (зараз - до 1200) чи обмеженням свободи на термін від 3 до 5 років, або позбавленням волі на термін від 3 до 6 років (зараз - обмеження/позбавлення на термін 3 - 5 років).

Ті ж дії, здійснені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або сполучені з насильством, не небезпечним для життя, або досконалі з проникненням в приміщення, або якщо вони завдали значного матеріального збитку (ч. 2 ст. 289), - пропонується карати позбавленням волі на термін від 6 (зараз - від 5) до 8 років з конфіскацією майна або без такої.

А за дії, передбачені ч. 1 або 2, досконалі організованою групою або сполучені з насильством, небезпечним для життя, або із загрозою застосування такого насильства, або якщо вони завдали великого матеріального збитку (ч. 1 ст. 289), - запропоновано покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 8 (зараз - від 7) до 12 років з конфіскацією майна або без такої.

Очікується, що прийняття змін дозволить правоохоронним органам в повному об'ємі використовувати визначені КПК можливості розкриття вказаних злочинів.

У пояснювальній записці роз'яснюється, що переважну більшість угонів ТС кваліфікують по ч. 1 ст. 289 УК, тобто, як злочини середньої тяжкості. В той же час, введений КПК інститут проведення негласних слідчих (розшукових) дій проводяться виключно в карних процесах по тяжких або особливо тяжких злочинах, і в умовах неочевидності скоєння злочину є фактично єдиним способом його розкриття. Але проводити НСРД по угону неможливо, внаслідок чого вказані злочини залишаються нерозкритими або виробництва по них закривають.


Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини