Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Тарифи в морських портах України стануть більше конкурентними

11 квітня 2016, 17:02
701
0
Реклама

Міністерство інфраструктури України спільне з Європейською бізнес-асоціацією допрацьовують методику розрахунку портових зборів.

Мета - підвищення конкурентоспроможності українських портів і їх привабливості серед вантажовласників.

ЕБА спільно з Українським науково-дослідним інститутом морського флоту за сприяння Мининфраструктуры найближчим часом вироблять остаточні пропозиції бізнес-середовища в проект методики. Проект буде обнародуваний на офіційному сайті Міністерства і спрямований на узгодження усім зацікавленим центральним органам виконавчої влади.

Заплановано впровадити методичний підхід до розрахунку портових зборів "Витрати плюс" (cost - plus pricing). Методика вирішує питання покриття витрат балансодержателя за змістом інфраструктури і її розвитку. Розмір інвестиційної складової повинен знаходитися в розумних межах, що дозволить поступово покращувати стратегічні державні активи, з одного боку, і не завдавати шкоди конкурентному положенню вітчизняних портів, з іншою.

Після прийняття нової методики відбудеться перерахунок усіх ставок портових зборів. Це повинно посприяти збільшенню кількості судозаходов у водні гавані України, росту об'ємів вантажопереробки в морських і річкових портах і, як наслідок, ефективнішому поповненню державного і місцевих бюджетів.

Нагадаємо, Законом "Про морські порти" передбачено, що розміри ставок портових зборів для кожного морського порту встановлюються Національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сфері транспорту, відповідно до затвердженої нею методики. До створення Нацкомиссии функцію регулятора покладено на Міністерство інфраструктури.

Джерело: Мининфраструктуры

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини