Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відставка Яценюка : правові наслідки

11 квітня 2016, 09:15
1741
0
Реклама

10 квітня Арсеній Яценюк заявив, що прийняв рішення скласти повноваження Прем'єр-міністра України, і 12 квітня відповідне представлення буде внесено у Верховну Раду.

Відмітимо, що право Прем'єр-міністра піти у відставку за власним бажанням закріплене в ст. 115 Конституції. У Основному Законі, а також в Законі "Про Кабінет Міністрів" говориться, що відставка Прем'єр-міністра спричиняє за собою відставку усього складу Кабінету Міністрів.

Кабмін, який склав повноваження перед ВР, продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи знову сформованого уряду (але не довше 60 днів - уточнюється в ст. 17 Закону про Кабмін). Усі члени Кабінету Міністрів, що знаходяться у відставці, звільняються від своїх посад з початку роботи знову сформованого Кабміну.

Отже, відставку Арсенія Яценюка повинна прийняти Верховна Рада. При цьому в Регламенті ВР відсутні положення, регулюючі питання розгляду відставки Прем'єра.

Нагадаємо, ВР вже намагалася відправити Кабмін Яценюка у відставку (з іншої причини - резолюції недовіри), але голосів депутатів не вистачило.

Якщо ж цього разу парламент погодиться відправити у відставку уряд, Президент повинен буде внести у Верховну Раду по пропозиції коаліції депутатських фракцій письмове уявлення про дачу згоди на призначення на посаду нового Прем'єр-міністра. Для прийняття відповідної постанови (не пізніше ніж через 5 днів після внесення подання) потрібно буде мінімум 226 голосів депутатів.

Особа, призначена Прем'єр-міністром України, придбаває повноваження по цій посаді з моменту видання Указу Президента України про призначення.

Далі буде сформований новий Кабмін. Міністр оборони і Міністр закордонних справ призначаються ВР за представленням Президента, а інші члени Кабміну - призначаються ВР за уявленням Прем'єр-міністра.

Відмітимо, що Петро Порошенко учора заявив, що чекає формування нової коаліції в парламенті 12 квітня, як і внесення кандидатури Владимира Гройсмана на посаду голови Кабміну. Таким чином, вже завтра може відбутися призначення нового Прем'єра.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини