Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НААУ стурбована: хто захистить адвокатів?

Реклама

Представники НААУ у черговий раз скликали пресу щоб заявити, як далеко зайшли порушення прав адвокатів в Україні.

У лютому був опублікований звіт про порушення прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльностіу якому зафіксовані випадки, про які заявлялося починаючи з 2013 року. Але вже за останній місяць ситуація посилилася: у власній квартирі був убитий харківський адвокат Юрій Лойко, після цього був знайдений мертвим замголови ВКДКА Юрій Грабовский. За словами голови Комітету захисту прав і гарантій адвокатської діяльності НААУ Ганни Колесник (яка змінила на цій посаді Тараса Ламаха), тенденція страхітлива, оскільки починаючи з січня 2015 року були убиті ще 2 адвокати: Олександр Грузков і Юрій Игнатенко.

"Вбивства є частиною мозаїки, представленої в звіті"- завірив Валентин Гвоздийзаступник Голови НААУ. При цьому він відмітив, що звіт був складений на підставі звернень безпосередньо від адвокатів, тому для отримання повної картини порушення слід помножити на 5, а якщо говорити про процесуальні порушення - те на усе 100.

Вбивства - це страшні трагедії, але адвокати піддаються і жорстокому побиттю, можливому через відсутність належної реакції з боку правоохоронних органів. Так, піддався декільком нападам адвокат з Київської області Олександр Вишневої. Другий випадок, по словах А. Колісник став можливим, оскільки після першого побиття не були застосовані належні заходи.

Ще одна проблема адвокатів - це практика їх виклику правоохоронними органами в якості свідків у справах, в яких вони беруть участь як захисники. І вплинути на неї адвокати не в силах. Так, заступник голови комітету Ігор Черезоввідповідаючи на питання, чи є вже карні виробництва за перешкоду адвокатської діяльності, розповів, що відомості про подібні злочини відмовляються вносити в реєстр навіть після відповідного рішення суду, що зобов'язує це зробити.

Через відсутність прямих важелів впливу НААУ періодично звертається то до Президента, то до іноземних і міжнародних адвокатських співтовариств. В. Гвоздий запевняє, що за кордоном "усе в шоці, останній раз подібну проблему мала Туреччина, якій допомагали "всім світом". Були німецькі програми по захисту адвокатів". Він виразив надію, що і українські адвокати не залишаться без підтримки. Тим паче, що на січневе звернення НААУ Президент не відреагував. По словах В. Гвоздия, НААУ, як самоуправляемая організація не бажає ставати частиною політики, але при цьому вона вимушена працювати в правовому полі, контрольованому прокуратурою. Звернення до Президента мотивоване тим, що від нього залежить, хто стане Генпрокурором, який і повинен буде забезпечити захист адвокатів, адже за кожним порушенням стоїть конкретна людина. Покарання винного в протиправних діях залежить від волі Генпрокурора.

В той же час, представники НААУ виразили вдячність військовій прокуратурі і СБУ за високий професіоналізм і ту роботу, яку вони провели у справі зникнення Ю. Грабовского.

На даний момент адвокати не володіють повною інформацією про хід досудового слідства, оскільки доки в справі немає представників потерпілої сторони. И. Черезов відмітив, що колеги загиблого навіть не в курсі, хто був присутнім на упізнанні і ідентифікував Ю. Грабовского. Сестра адвоката проживає за межами України, з нею вже зв'язалися, договори про надання правової допомоги спрямовані колегам. Отримавши їх, адвокати зможуть контролювати процес розслідування. Вже зараз вони упевнені, що вбивство пов'язане саме з професійною діяльністю і просять не реагувати на "вкидання про побутовий характер зникнення з мерзотними подробицями".

"Затягування з реформуванням правоохоронної системи вже зараз смертельно небезпечно, тому НААУ і намагається звернути увагу керівництва держави до порушень прав адвокатів"- зробив висновок В. Гвоздий.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини