Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

12 березня 2016, 13:33
3081
0
Реклама

1. НБУ збільшив об'єм видачі і продажу готівкової валюти

Згідно постанові НБУ № 140 збільшений об'єм видачі готівки в інвалюті і банківських металах з рахунків клієнтів банків з 20 тис. до 50 тис. грн. в добу, в нацвалюті - з 300 тис. до 500 тис. грн. в добу. Також підвищено максимальну суму продажу готівкової інвалюти - з 3 тис. до 6 тис. грн. в еквіваленті. В той же час, продовжено наступні вимоги: обов'язковий продаж надходжень в Україну в інвалюті на користь юридичних осіб у розмірі 75%, розрахунки по операціях по експорту і імпорту товарів до 90 днів, заборона дострокового погашення резидентами кредитів, позик в іноземній валюті по договорах з нерезидентами і інші.

2. Спрощені митні формальності відносно окремих товарів

Постановою № 142 уряд відновило переліки товарів, на які встановлені обмеження по переміщенню через митний кордон України. Так, з переліку товарів, зовнішньоекономічні операції з якими підлягають ліцензуванню, виключено диски для лазерних систем прочитування і матриці. У перелік валютних цінностей включені цінні папери. Затверджені нові переліки: насіння, радіоактивних матеріалів і випромінюючих пристроїв спецпризначення. Скорочений перелік товарів, що підлягають оцінці відповідності згідно з вимогами техрегламентов.

3. Набув чинності порядок представлення декларації про відходи

11 березня вступив в силу Порядок уявлення декларації про відходи. Суб'єкти господарювання у сфері поводження з відходами, діяльність яких призводить виключно до утворення відходів, для яких показник загальної освіти відходів складає від 50 до 1000 умовних одиниць, щорічно подають декларацію за формою згідно з додатком. Декларація подається раз на рік одночасно в паперовій і електронній формі.

4. Встановлені вимоги до застосування РРО при купівлі-продажі і перекладі валюти

Уряд постановою № 149 встановило вимоги по обліку і реєстрації операцій по купівлі-продажу іноземної валюти, які виконуються не в касах уповноважених банків, і обліку операцій по прийому і переказу готівкових коштів через програмно-технічні комплекси самообслуговування - платіжні термінали. Передбачається, що реалізація постанови сприятиме підвищенню ефективності контролю за такими операціями, створить єдині підстави для розробки і впровадження нових сучасних моделей РРО, включення їх в реєстр.

5. НКЦБФР ствердила зміни в ліцензійні умови здійснення профдеятельности

НКЦБФР 10 березня ствердила зміни в Ліцензійні умови здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів - діяльності по торгівлі ЦБ, діяльності по організації торгівлі на фондовому ринку і діяльності по управлінню іпотечним покриттям; а також зміни в Порядок і умови видачі ліцензії. Підвищені вимоги по розкриттю річної фінансової звітності, розширюються вимоги до ділової репутації особи і так далі. Також Комісією уточнені правила сертифікації фахівців з питань фондового ринку.

6. Визначений порядок відміни штрафів, нарахованих на суму податкового зобов'язання

Наказом № 40 Мінфін ствердив Порядок відміни штрафних (фінансових) санкцій, нарахованих на суму податкового зобов'язання, яку платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення. Платник податків, який має намір скористатися правом, визначеним п. 35 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" НК, і прийняв рішення про неоскарження суми податкового зобов'язання, нарахованого контролюючим органом, сплачує суму такого податкового зобов'язання. Рішення про відміну штрафних санкцій приймається контролюючим органом впродовж 10 календарних днів з дня сплати такого податкового зобов'язання.

7. Набув чинності техрегламент відносно мірних пляшок

8 березня вступило в силу постанова Кабміну № 607 про затвердження Технічного регламенту відносно пляшок, використовуваних в якості мірних місткостей. Дія Техрегламента поширюється на місткості, виготовлені із скла або іншої речовини, яка має характеристики жорсткості і стабільності, що забезпечують такі ж, як і у скла, метрологічні властивості, і так далі. Документом затверджені Технічні вимоги до мірних пляшок і Порядок здійснення статистичного контролю мірних пляшок.

8. Спрощено отримання админуслуг Мінекономрозвитку

Уряд постановою № 159 спростило отримання админуслуг Міністерства економічного розвитку і торгівлі України для суб'єктів господарювання. Передбаченощо суб'єкти звернення зможуть подавати документи в електронному вигляді через Єдиний державний портал админуслуг для: - отримання індивідуальної ліцензії на здійснення резидентами майнових інвестицій за межами України; - реєстрації зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення експортних операцій з металобрухтом.

9. Оновлений регламент узгодження Мінприроди надання надр в користування

11 березня вступив в силу оновлений Регламент узгодження Мінприроди надання надр в користування. У документі говориться, що для узгодження Госгеонедра не пізніше за день, що йде за днем отримання документів від суб'єкта господарювання, направляє їх копії в паперовому або електронному виді в Мінприроди. З метою уникнення корупційних чинників рішення про узгодження Мінприроди приймається колегіально шляхом створення відповідної комісії. Встановлені умови, при яких Мінприроди приймає рішення про узгодження.

10. Пропонується остаточно відмінити друк для бізнесу

Зареєстрований законопроект № 4194, яким пропонується виключити: вимоги про обов'язкове використання друку (незалежно від їх наявності у суб'єктів господарювання); можливість визнання документу (угоди, угоди) недійсним у зв'язку з відсутністю відбитку друку. У ГК замість норми про те, що суб'єкт господарювання "може мати друк" пропонується встановити, що він "має право використовувати" у своїй діяльності друк. Друк не може бути обов'язковим реквізитом будь-якого документу, який подається від імені підприємства органам держвлади або місцевого самоврядування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини