Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції ВСУ, рішення ВАСУ, відповідальність за пост в соцсети

Реклама

Верховний Суд України

Для отримання землі для ведення фермерського господарства без торгів слід довести дійсність волевиявлення, бажання створити фермерське господарство і здатність вести таке господарство

Розглянувши справу № 6-2902цс15Суд роз'яснивщо при рішенні позовних вимог про законність рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства необхідно наслідувати правила надання земельних ділянок для ведення фермерського господарства, встановленим статтею 7 Закону "Про фермерське господарство" як спеціального по відношенню до статті 123 Земельного кодексу. Орган державної виконавчої влади або орган місцевого самоврядування повинні переконатися насправді волевиявлення заявника, наявності у нього бажання створити фермерське господарство і здібності вести господарство такого виду - робити товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою і реалізацією з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих для ведення фермерського господарства. Інакше відсутність належної перевірки, формальний підхід до рішення заяви громадянина створює передумови для невиправданого, штучного використання процедури створення фермерського господарства як спрощеного, пільгового порядку отримання іншими приватними суб'єктами в користування земель державної або комунальної власності поза передбаченою законом обов'язковою процедурою - без проведення земельних торгів.

Землі лісового фонду, відчужені місцевими радами, підлягають поверненню державі

При розгляді справи № 6-1814цс15 Суд дійшов висновкузгідно з яким якщо на момент прийняття селищною радою рішення про відчуження землі лісового фонду знаходилися в держвласності і вибули з володіння держави окрім його волі (оскільки розпоряджатися ними міг тільки Кабмін, який ніяких дій не здійснював), землі витребуються від добросовісного набувача в порядку ст.388 Цивільного кодексу.

Укладення органу опіки при передачі житла дитини в іпотеку необов'язково

При розгляді справи № 6-3005цс15 Суд роз'яснивщо основою для визнання недійсним договори відносно майна, право на яке має дитина, за позовом його батьків являється порушення майнових прав дитини в результаті укладення такого договору, а не сам по собі факт відсутності попереднього дозволу органу опіки і опікування на укладення такого договору.

Пеня по аліментах розраховується за кожен місяць і підсумовується

При розгляді справи № 6-1477цс15 Суд роз'яснивщо заборгованість по сплаті аліментів за місяць множиться на 1% пені і на кількість днів місяця, в якому виникла заборгованість. Загальна сума неустойки (пені) визначається шляхом додавання нарахованої пені за кожного з прострочених платежів (за кожен місяць).

Страховик потерпілого може стягнути збиток з винуватця ДТП незалежно від його страховки

Розглянувши справу № 6-2878цс15Суд роз'яснивщо до страховика, що виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, переходить право вимоги до особи, відповідальної за збитки у разі недостатності страхової виплати для повного відшкодування заподіяної ним шкоди в межах різниці між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

Страховик може пред'явити позов до винуватця ДТП впродовж трьох років з дня настання страхового випадку

Розглянувши справу 6-2471цс15Суд роз'яснивщо якщо в спірному зобов'язанні сталася заміна кредитора - страхувальник передав страховикові, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, в межах фактичних витрат право вимоги до особи, відповідальної за збитки, термін позовної давності є загальним (три роки), а його хід починається з дня настання страхового випадку.

Визначений невинятковий перелік підстав припинення поручительства

Розглянувши справу 6-3176цс15Суд роз'яснивщо до припинення поручительства призводять такі зміни умов основного зобов'язання без згоди поручителя, які привели до збільшення об'єму відповідальності останнього. Збільшення відповідальності поручителя внаслідок зміни основного зобов'язання виникає у випадку: підвищення розміру відсотків; відстрочення виконання, що призводить до збільшення періоду, за який нараховуються відсотки за користування чужими грошовими коштами; встановлення (збільшення розміру) неустойки; встановлення нових умов про порядок зміни процентної ставки у бік збільшення і тому подібне.

Кредитор-іпотекодержатель може зажадати звернення стягнення на успадкований предмет іпотеки в перделах терміну позовної давності, встановленого главою 19 ГК

При розгляді справи 6-31цс16 Суд роз'яснивщо якщо боржник і іпотекодавець - одно і те ж особа, то після його смерті до спадкоємця у разі порушення боржником своїх зобов'язань переходять обов'язки іпотекодавця в межах вартості предмета іпотеки. Правила статті 1281 ГК регулюють порядок пред'явлення кредитором спадкодавця вимог до спадкоємців по виконанню зобов'язань спадкодавця перед своїм кредитором, а не порядок звернення стягнення на предмет іпотеки. Термін, в межах якого іпотекодержатель може зажадати звернення стягнення на предмет іпотеки, встановлюється загальними станами про позовну давність (глава 19 ГК).

У апеляції не можна оскаржити видачу виконавського листа на примусове виконання рішення третейського суду

Розглянувши справу 6-2743цс15Суд роз'яснивоскарження в апеляційному порядку визначення суду першої інстанції про видачу виконавського листа на примусове виконання рішення третейського суду не передбачене.

Вищий адміністративний суд України

Платник податків може стягнути неоплачене відшкодування ПДВ через суд

При розгляді справи № До/800/44985/15 Суд відступив від позиції ВСУ і дійшов висновкущо платник податків може отримати бюджетну заборгованість через стягнення з бюджету відповідних грошових коштів.

Скарги на адвокатів з самоврядування повинні розглядатися в іншому регіоні

При розгляді справи № До/800/33900/14 Суд дійшов висновкущо що приймаючи рішення про відміну рішення КДКА Херсонської області і напрямі скарги в КДКА Миколаївської області, ВКДКА діяла в межах своїх повноважень і відповідно до чинного законодавства України про адвокатуру з метою забезпечення безсторонності і об'єктивності при розгляді вказаної скарги.

Зарічний районний суд міста Торби

За пост в соцсети можуть притягнути до карної відповідальності

Розглянувши справу № 591/442/16-к визнав винним у скоєнні злочину, предусморенного частиною 3 ст.109 Карного кодексу - публічних закликах до насильницького скидання конституційного ладу і до захоплення державної влади через ЗМІ власника сторінки в соціальній мережі "ВКонтакте". Суд дійшов висновку, що інтернет-сторінка використовувалася як засіб масової інформації. Оскільки обвинувачений визнав свою винність, суд затвердив угоду з прокурором, оштрафувавши злочинця на 8 500 грн.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини